Imprimare

Expertul CNAS: 4% din populatie va avea capacitatea tehnica de a accesa dosarul electronic

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In jur de 4% din populatia Romaniei are capacitatea tehnica de a accesa dosarul electronic de acasa, a explicat dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si responsabil cu promovarea dosarului electronic.

„Numai 4-4,5% din populatie are capacitatea tehnica, ma refer IT, de a-si accesa dosarul. Daca astazi isi acceseaza dosarul 4-4,5%, maine vom avea 5% si tot asa va creste capacitatea de accesare”, a declarat dr. Filip.

In situatii de urgenta, pacientul poate cere sa nu i se acceseze dosarul in intregime si atunci medicul curant va putea vizualiza doar partea de „sumar urgenta”. „Pacientul trebuie sa isi dea acordul. Daca pacientul nu isi da acordul, medicul va vizualiza doar zona de urgenta. Accesul se poate face fara acceptul pacientului doar intr-o singura zona - in zona de urgenta restul este cu acordul pacientului. In zona de urgenta sunt informatii care au fost considerate a fi vitale gen alergii, grupe de sange, boli cronice, proteze, dispozitive si inca doua care au fost cerute de medicii de familie: internarile si ultimele prescriptii”, a spus Filip.

Pacientul va putea accesa dosarul inca de la prima vizita la medic sau la spital. El va primi o matrice de securitate, cu care isi va putea accesa dosarul de acasa, in baza CNP-ului. Ca o masura de securizare in plus a dosarului, pacientul poate sa vada ora, ziua si IP-ul calculatorului de pe care a fost accesat acesta.

Initializarea dosarelor electronice de sanatate a inceput pe data de 20 aprilie, pana in prezent fiind deja activate 500.000 de dosare, iar la acest proces au lucrat pana acum 3.500 de medici, fiind conectate peste 50 de spitale.

Dosarul a fost implementat cu finantare europeana, valoarea proiectului fiind de peste 83 de milioane de lei, cu o contributie a UE de peste 68 de milioane de lei si cu finantare de peste 15 milioane de lei din partea Guvernului. Data finalizarii proiectului va fi pe 24 mai.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Expertul-CNAS_-4_-din-populatie-va-avea-capacitatea-tehnica-de-a-accesa-dosarul-electronic_19896/

lauff lautf laurf