Dosarul electronic intra in vigoare. Va fi activat la prima consultatie a pacientului
Dosarul electronic, testat inca din 20 aprilie, va fi activat la prima consultatie a pacientului, indiferent daca aceasta se va face la cabinetul medicului de familie sau in spital.
“Initializarea se face cu ocazia unui prim consult. Urmatoarea accesare a dosarului ne permite sa accesam un minim de date legate de pacientul respectiv. Cine nu are nicio internare, este sanatos, are un dosar gol. Istoricul medical al pacientului va fi introdus fie prin preluarea datelor cu acordul medicilor, si aceasta este tema unui program viitor, din computerele pe care le au, din bazele de date, fie in spital”, a a declarat dr. Marius Filip, expert onorific al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) si responsabil cu promovarea dosarului electronic.
Dosarul va fi accesat de catre toti medicii care au cod de parafa, sunt specialisti si au semnatura electronica. In acel moment sunt adunate in dosar toate datele despre pacient existente in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internari, retete, analize. De asemenea, dosarul electronic poate fi accesat fara acordul pacientului in cazul urgentelor. In acest ultim caz, va exista disponibil sumarul de urgenta din cadrul dosarului, care nu va include antecedente personale, internari, consultatii generale si alte parti detaliate. Sumarul va contine avertizari (alergii, proteze interne, transplanturi), PNS si alte optiuni cu care pacientul este de acord sa le faca publice la aceasta rubrica.
„Medicul de familie nu va scrie si nu este obligat, cel putin la inceput, sa scrie aceste date. Din punct de vedere medical, dosarul poate fi accesat de toti medicii care au cod de parafa, sunt specialisti si au semnatura electronica. Sunt in aceasta situatie 35.000 de medici cu cod de parafa”, a mai explicat dr. Filip.
Accesul la dosarul electronic de catre pacient se poate face pe baza cardului de sanatate sau prin matrice de securitate. Medicul care va initia dosarul unui pacient, ii va transmite aceastuia matricea de securitate, care este formata dintr-o suma de cifre aleatorii. Dupa fiecare accesare a dosarului de catre pacient, este nevoie de o noua astfel de matrice.
„Accesul se poate face pe baza a doua chei: cadrul de asigurari de sanatate introdus in cititor sau matricea de securitate si semnatura electronica pe alta parte si in acel moment se deschide dosarul pacientului. Matricea de securitate este elementul alternativ la card. Sunt combinatii de cifre de pe orizontala si diagonala. Este preluata de la sistemul bancar. Matricea de securitate este proprietatea pacientului. Matricea va fi inmanata pacientului de catre medic. Matricele sunt aleatorii, cifrele respective sunt aleatorii. Pozitiile de pe matricele respective se prajesc la fiecare accesare, nu pot fi folosite de fiecare data. Pacientul foloseste matricea pentru a accesa dosarul electronic, nu medicul o foloseste. (…) Data viitoare se foloseste alta pozitie, de pe alta matrice. Matricea se va da catre pacient, va fi printata pe hartie. Va putea fi data de orice medic, inclusiv de spital, ambulator sau de familie”, a mai explicat dr. Marius Filip.
Initializarea dosarelor electronice de sanatate a inceput pe data de 20 aprilie, pana in prezent fiind deja activate 500.000 de dosare, iar la acest proces au lucrat pana acum 3.500 de medici, fiind conectate peste 50 de spitale.
Dosarul a fost implementat cu finantare europeana, valoarea proiectului fiind de peste 83 de milioane de lei, cu o contributie a UE de peste 68 de milioane de lei si cu finantare de peste 15 milioane de lei din partea Guvernului. Data finalizarii proiectului va fi pe 24 mai.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro