Imprimare

VIDEO Acad. L.M. Popescu: Telocitele ajuta la regenerarea ficatului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Telocitele sunt implicate in regenerarea ficatului si pot ajuta la vindecarea muschiului cardiac dupa infarct, prin crearea de noi mici vase de sange, capilare, a declarat intr-o conferinta de presa acad. Laurentiu M. Popescu, director general al Institutului National „Victor Babes”.

„Am putea spune ca in ultima perioada cel mai important pas facut in studiul telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule in ficatul uman si rolul lor in regenerarea hepatica, in contextul in care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenereaza cu adevarat. Am demonstrat ca telocitele, pe langa stimularea celulelor stem, participa la vindecarea muschiului cardiac dupa infarct creand noi mici vase de sange, capilare. Mai mult, au fost gasite telocite si in valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru industria de producere a valvelor cardiace artificiale. In ceea ce priveste infarctul de miocard, cauza majora a cazurilor de deces din intreaga lume, s-a demonstrat recent ca telocitele joaca un rol important in regenerarea muschiului cardiac dupa infarct. Exista niste cercetari recente care arata ca in insuficienta renala daca se injecteaza telocite se regenereaza mai repede”, a explicat acad. Laurentiu M. Popescu.

O alta noutate in cercetarea medicala a telocitelor este data de scaderea sau chiar disparitia acestora in cazul anumitor boli, printre care sclerodermia, scleroza multipla - pulmonara, cardiaca, hepatica - sau psoriazisul. De asemenea, numarul telocitelor in inima scade cu varsta de patru sau cinci ori la adultul in varsta fata de copil.

Cercetatorii romani de la INCD „Victor Babes”, impreuna cu cercetatorii chinezi, au facut analiza a aproximativ 4.000 de proteine din telocite si o analiza a genelor cromozomiale din telocite, rezultatele asupra cromozomilor de la 1 la 5, din cei 23 de cromozomi ai unei celule, fiind in curs de publicare.

Progresele privind telocitele au fost realizate de echipa de cercetatori de la Institutul „Victor Babes” in cooperare cu cercetatori de calibru din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania sau SUA.

Academicianul Laurentiu M. Popescu, directorul general al Institutului National de Patologie 'Victor Babes', din Bucuresti este primul roman distins cu prestigiosul premiu 'Magnolia Alba' acordat de Guvernul Municipalitatii Shanghai. Acesta a mai primit, in 2012, din partea SUA 'Medalia de Aur 2012', distinctie considerata de varfurile medicinei internationale premiul Nobel pentru cardiologie.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO-Acad.-L.M.-Popescu_-Telocitele-ajuta-la-regenerarea-ficatului_19883/

lauff lautf laurf