Imprimare

Dezbateri despre studiul terapiei durerii in Romania in cadrul celei de-a doua editii a Congresului de Durere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia de Algeziologie din Romania, in colaborare cu Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi si compania de comunicare medicala Houston NPA au organizat cea de-a doua editie a Congresului National de Durere, in perioada 8 - 10 mai 2014, la Iasi.

Evenimentul a fost coordonat de Prof. Emerit Dr. Ostin C. Mungiu, fondator sipresedinte de onoare al Asociatiei de Algeziologie din Romania. Prof. Mungiu este cunoscut pentru introducerea studiului durerii in universitati, inventarea termenului „algeziologie”, introducerea Noii Legi a Opioidelor si pentru utilizarea medicamentelor pe baza de opiu in tratarea durerilor cronice.

Durerea, cel mai frecvent simptom al tuturor afectiunilor

Desi medicii de toate specialitatile sunt pregatiti pentru a trata durerea-simptom, exista totusi situatii in care, cronicizata, aceasta devine boala in sine, care necesita un management specific. Pentru aceasta, in strainatate, au fost pregatiti specialisti in terapia durerii - algeziologi/medici specialisti in durere - si echipe complexe de terapie a durerii compuse din specialisti ATI, neurologi, farmacologi, psihologi sau psihiatri, kinetoterapeuti.

In Romania, durerea cronica nu este considerata boala in sine, fiind astfel insuficient sau prost tratata, fapt acutizat si de lipsa clinicilor profilate pe terapia durerii. O alta problema o reprezinta lipsa recunoasterii profesiei de algeziolog, desi algeziologia este o disciplina medicala care se studiaza in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi.

Prof. Emerit Dr. Ostin C. Mungiu a declarat, in cadrul evenimentului, ca “algeziologia in Romania se afla intr-o situatie de stagnare, in ciuda demersurilor de creare a unei specializari distincte, cu recunoasterea durerii ca boala cronica si asigurarea drepturilor corespunzatoare ale pacientilor care sufera de aceasta afectiune. Algeziologia ar trebui sa fie adoptata ca disciplina de studiu in toate facultatile de medicina din Romania, nu numai la Iasi, centrul care a introdus studiul algeziologiei in facultate. Tinerii medici se vor confrunta cu dificultatile diagnosticului diferential al diferitelor tipuri de durere cronica, asa cum este cazul durerii neuropate, care pune probleme reale de identificare si stabilire a cauzelor”.

Ca epidemiolog, am studiat raspandirea si impactul acestui simptom in special in afectiunile cronice si am constatat ca in peste 70% din afectiunile medicale durerea este simptomul prioritar, cu cea mai mare influenta asupra starii generale si calitatii vietii pacientului”, a declarat Prof. dr. Doina Azoicai, Decan al Facultatii de Medicina din cadrul UMF “Gr.T.Popa” Iasi.

Demersuri pentru dezvoltarea studiului durerii

“Centrul pentru Studiul si Terapia Durerii de la Iasi este un punct de referinta pentru UMF si pentru Facultatea de Medicina, generand atat proiecte de cercetare derulate de echipa de specialisti, cat si numeroase initiative de promovare a importantei studiului algeziologiei in Romania. Tanara echipa continua proiectele domnului Prof. Ostin Mungiu, precum si eforturile de schimbare a atitudinii fata de folosirea medicatiei antialgice. Astfel, folosirea opioizilor in practica medicala nu mai este un subiect “tabu”, dovezile stiintifice aduse in fata factorilor de decizie au schimbat mentalitati si chiar legislatia legata de folosirea opioidelor” a adaugatProf. dr. Doina Azoicai.

In sprijinul tuturor acestor demersuri, UMF Iasi propune pentru anul universitar 2014-1015 infiintarea unui masterat in studiul durerii. Medici din toate specialitatile (internisti, reumatologi, oncologi, pediatric etc) si-au manifestat interesul pentru managementul durerii, ca parte integranta a perfectionarii activitatii lor profesionale.

Durerile dentare, asemanatoare cu durerile nasterii

Prof. dr. Norina Forna, Decan al Facultatii de Medicina Dentara, UMF “Gr.T.Popa” Iasi, a mentionat in prezentarea sustinuta in cadrul Congresului ca “durerile dentare sunt considerate printre cele mai greu de suportat, la acelasi nivel cu durerile nasterii. Prin urmare, este important pentru pacienti sa poata aprecia cand trebuie sa se adreseze medicului dar, mai ales, cum sa previna astfel de dureri. Exista numeroase elemente din cadrul sistemului stomatognat care pot genera durere, iar cauzele cele mai frecvente au fost discutate de specialistii in medicina dentara si algeziologi intr-o sesiune speciala”.

Noutatile Congresului din 2014

In cadrul Congresului National de Durere de anul acesta organizatorii au inclus o sesiune speciala pentru dezbaterea actualitatilor in tratamentul durerii dentare, aliniindu-se temei lansate de Asociatia Internationala pentru Studiul Durerii (IASP) care a declarat anul 2014 “anul durerii oro-faciale” ca tema principala de cercetare si dezbatere pentru toti specialistii implicati in studiul si tratamentul durerii.

O alta noutate a Congresului a fost o sesiune dedicata metodelor alternative si complementare de tratament in cazul durerii, fiind abordate teme precum: terapia cu celule stem a durerii neuropate, rolul fizioterapiei, aerocrioterapia in managementul durerii si antrenamentul mental in controlul durerii. Cu aceasta ocazie a fost tras insa si un semnal de alarma cu privire la produsele sau dispozitivele recomandate prin publicitate ca metode de “terapie alternativa”, dar a caror eficienta insa nu este dovedita.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dezbateri-despre-studiul-terapiei-durerii-in-Romania-in-cadrul-celei-de-a-doua-editii-a-Congresului-de-Durere_19899/

lauff lautf laurf