Banicioiu doreste acordarea unui spor de fidelitate pentru medicii eficienti
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat la Suceava, ca este de acord cu acordarea unui spor de fidelitate pentru medicii care "isi dovedesc eficienta si raspund tuturor provocarilor", un astfel de stimulent fiind inclus in proiectul legii ce vizeaza cresterea veniturilor medicilor, informeaza Mediafax.
Banicioiu a declarat ca, in urma cererii Colegiului Medicilor din Romania, un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai CMR vor redacta un proiect de lege care sa includa marirea veniturilor medicilor. "Este practic vorba de o modificare a statutului medicului ce presupune de la mariri de venituri, adica tot ceea ce au propus de-a lungul timpului, acum se iau in considerare. Dansii impreuna cu noi lucram la forma finala. Momentan este doar un draft in care se mai adauga si propuneri venite din partea managerilor de spitale, iar ca termen de finalizare am dat in vara acestui an", a spus Banicioiu.
El a precizat ca, inca de saptamana trecuta, s-a inceput lucrul la un proiect de lege si spera ca pana in iunie sa fie finalizat, iar in toamna sa intre in dezbaterea Parlamentului.
Intrebat daca prin includerea propunerilor avansate de Colegiul Medicilor in viitorul proiect de lege s-ar putea stopa exodul medicilor romani, Banicioiu a spus ca "ar putea fi aceasta o solutie". "Dincolo de partea salariala sa stiti ca este foarte important si mediul in care medicii lucreaza. Un medic este mult mai multumit sa lucreze intr-o unitate sanitara unde are cu ce lucra", a spus Banicioiu.
El a mai afirmat ca medicul trebuie asezat acolo unde ii este locul in societatea romaneasca, aratand ca "nu toti medicii sunt rai, corupti sau cum apar de multe ori in presa nationala, ci sunt foarte multi medici buni".
"Daca nu erau buni, nu ii mai tineau prin Uniunea Europeana, ca au plecat vreo 10.000 de medici in ultimii ani si vad ca nu s-au intors, nu i-au trimis inapoi in Romania. E clar ca sunt apreciati. Asta poate e una din problemele noastre, ca nu stim sa ii apreciem cand ii avem in tara, ii apreciem cand ii avem prin Italia, prin Franta sau prin Germania", a mai spus ministrul Sanatatii.
Referindu-se la platile informale, ministrul Sanatatii a spus ca a vazut propunerea presedintelui CMR, Vasile Astarastoae, si ca o va studia "cu mare atentie". "Au cateva propuneri pe care eu am de gand sa le studiez cu mare atentie si in masura in care ofera o solutie si pragmatica, si eficienta, le luam in discutie", a spus Banicioiu.
O solutie ar fi sa se faca legatura intre co-plata pe care pacientii o lasa spitalelor si medicii care i-au tratat. "Noi incasam niste sume din co-plata, dar pe care nu le dam medicilor, ci raman undeva intre spital si minister. Haideti sa facem legatura intre banul pe care il da pacientul si medic si o sa vedeti ca e un pas inainte", a mai spus Banicioiu.
CMR va cere Comisiei Europene sa oblige Romania sa aplice Directiva timpului de lucru
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae, declara ca, daca Ministerul Sanatatii nu va solutiona in 30-45 de zile cererile privind protectia si cresterea veniturilor medicilor, CMR va cere Comisie Europene sa oblige Romania sa aplice Directiva timpului de lucru.
El mai spunea ca reprezentantii Colegiului Medicilor au avut, saptamana trecuta, o prima intalnire la ministerul Sanatatii in care s-a propus ca medicii sa beneficieze de scutirea impozitului pe salariu, asa cum se intampla in cazul IT-istilor.
Prof. dr. Vasile Astarastoae afirma ca s-a mai propus legalizarea platilor informale dupa desfasurarea actului medical, asa cum prevede legea privind drepturile pacientilor, iar practica privata in spitalul public sa fie foarte clar reglementata. Totodata, s-a propus si acordarea unui spor de fidelitate medicilor, incepand cu 30 la suta din salariu, in functie de posibilitatile fiecarui spital, iar medicul sa se angajeze ca timp de trei ani nu pleaca in strainatate.
Sursa: PaginaMedicala.ro