Imprimare

Din iunie, vor fi introduse consultatii de monitorizare pentru bolile cronice cu impact major

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Vor fi introduse, din iunie, consultatii de monitorizare activa pentru bolile cronice cu impact major privind riscul cardiovascular inalt, diabetul zaharat de tip II, astmul bronsic si bolile cronice respiratorii sau de rinichi, a declarat secretarul de stat din MS, Alin Iulian Tucmeanu, conform Mediafax.

"In pachetul de baza au fost introduse consultatii de monitorizare activa prin plan de management integrat pentru bolile cronice cu impact major asupra prevenirii imbolnavirilor privind: riscul cardiovascular inalt - hipertensiunea arteriala, dislipidemia -, diabetul zaharat tip II, astmul bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva si boala cronica de rinichi", a spus secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alin Iulian Tucmeanu, la conferinta organizata la initiativa Societatii Nationale de Medicina Familiei, cu ocazia Zilei Internationale a Medicului de Familie.

Secretarul de stat a adaugat ca in cazul supravegherii gravidei a fost introdusa si testarea pentru hepatita etiologica virala cu virus B si C, in plus fata de testarea pentru HIV.

"Noul pachet de servicii medicale de baza va reduce birocratia prin introducerea reglementarilor privind utilizarea biletetelor de trimitere in format electronic, de la data implementarii acestora, introducerea facturii electronice si utilizarea dosarului electronic de sanatate al pacientului, de la data implementarii acestuia", a mai spus Alin Iulian Tucmeanu.

Potrivit secretarului de stat, contractul cadru introduce obligatia la nivelul furnizorilor de a nu incasa de la pacienti sume pentru serviciile medicale prevazute in pachetele de servicii.

"Pentru cresterea accesului asiguratilor internati la medicamente si cresterea eficientei in utilizarea sumelor contractate de spitale cu casa de asigurari de sanatate, a fost creata posibilitatea ca medicii de familie si medicii specialisti din specialitatile clinice sa poata elibera, pentru pacientii internati cu boala cronica confirmata, prescriptie medicala pentru medicamentele si materialele sanitare", a precizat Alin Iulian Tucmeanu.

Secretarul de stat a explicat ca a fost majorata, de la trei la cinci zile, la trei respectiv sapte zile perioada pentru care pot fi prescrise medicamentele pentru afectiunile acute, in timp ce pentru asigurarea accesului asiguratilor la medicamente a fost introdusa prescriptia fractionata, atat pentru numarul de medicamente cat si pentru cantitatile din fiecare medicament.

Conferinta a fost organizata cu ocazia Zilei Internationale a Medicului de Familie, sarbatorita in fiecare an in 19 mai.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Din-iunie_-vor-fi-introduse-consultatii-de-monitorizare-pentru-bolile-cronice-cu-impact-major_19909/

lauff lautf laurf