Imprimare

Mentinerea in functiune a laboratoarelor de citometrie, tema centrala a Congresului National de profil

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In perioda 22-23 mai, are loc, in Bucuresti, al X-lea Congres National de Citometrie. Pe langa temele stiintifice legate de dezvoltarea si implementarea de protocoale de analiza in diagnostic si cercetare, principala tema de dezbatere anul acesta este modul in care se va reusi sa se mentina in functiune laboratoarele de citometrie.

Ele au luat fiinta din ratiuni de stricta necesitate in cateva spitale cu sectii de onohematologie si in principal in centrele de transplant medular, au fost dotate cu aparatura care provine in mare parte din donatii si sponsorizari iar personalul care lucreaza in aceste departamente este deficitar ca numar dar si ca instruire.

Asociatia de Citometrie din Romania
, cu sprijinul Association Francaise de Cytometrie, al European Society of Clinical Analysis si al consortiului EuroFlow, doreste sa contribuie la formarea profesionala a specialistilor din laboratoarele de profil, dar este nevoie de o strategie coordonata si in acest domeniu, de o sustinere guvernamentala. Spitalele si centrele de transplant nu sunt capabile sa sustina financiar acest tip de departamente.

“Rezolvarea problemei nu este deloc imposibila si consta in adoptare unei strategii unitare, dupa modelul altor tari europene, care sa asigure dezvoltarea catorva departmente de citometrie in flux ce pot astfel deveni cu adevarat functionale, performante. Totodata trebuie asigurat cadrul legislativ pentru ca aceste centre sa poata deservi toate celelalte spitale din tara”, a declarat dr. Mihaela Baica, presedinte Asociatia de Citometrie din Romania.

Evenimentul se bucura de participarea unor specialisti din strainatate, precum: prof. Alberto Orfao, prof. Lydia Campos, prof. Claude Lambert sau prof. Marielle Bioux.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Mentinerea-in-functiune-a-laboratoarelor-de-citometrie_-tema-centrala-a-Congresului-National-de-profil_19908/

lauff lautf laurf