A fost lansat primul studiu clinic romanesc pentru tratamentul online al Tulburarii de panica
A fost lansat primul studiu clinic din Romania pentru tratamentul Tulburarii de panica, prin psihoterapie online, de catre Universitatea Babes-Boyai, impreuna cu Asociatia de Consiliere si Psihoterapie Online din Romnaia si clinica PAX, studiu la care deja participa 40 de medici de familie.
"Studiul vizeaza o tema de mare actualitate la nivel international: tratamentul online al problemelor de sanatate mentala. Acum cativa ani acest lucru parea de neconceput, dar evolutia rapida a tehnologiilor web si experienta crescuta a oamenilor de a comunica si de a lucra in mediul digital ne permit acum sa aducem serviciile psihologice online”, a spus coordonatorul studiului, prof. univ. dr. Mircea Miclea.
In acest studiu, toti participantii beneficiaza in mod gratuit de servicii complete de evaluare psihologica si de psihoterapie, prin intermediul primei platforme profesionale de psihoterapie produse in Romania.
Persoanele cu tulburare de panica se pot inscrie online in studiu accesand adresa PAXonline.ro. Site-ul permite o evaluare anonima si rapida a severitatii simpomelor de panica, pentru a ajuta oamenii sa inteleaga daca simptomele lor pot fi incadrate intr-un diagnostic si daca sunt eligibili sa participe in studiul PAX.
"Prin acest studiu urmarim sa dezvoltam cel mai avansat program de psihoterapie online al tulburarii de panica, nu doar din Romania, ci si la nivel international. Programul consta dintr-o serie de module de psihoterapie pe care participantii le pot parcurge in mod autonom sau cu asistenta din partea unui psihoterapeut. Modulele sunt o inovatie in sine, depasind standardul oferit de alte programe din strainatate. In fiecare modul, participantii gasesc filme, inregistrari audio, informatii de specialitate si exercitii terapeutice. Toate aceste materiale permit participantilor sa inteleaga in profunzime cum se explica problemele cu care se confrunta si ce trebuie sa faca, concret, pentru a le depasi”, a mai spus coordonatorul studiului.
Acest studiu nu este un program adaptat din alte tari, ci este o idee noua, realizata in intregime de specialistii din Cluj, urmarind integrarea celor mai bune practici validate stiintific din psihoterapie cu experienta de lucru cu pacientii din mediul socio-cultural romanesc.
La studiu, deja participa 40 de medici de familie din intreaga tara, care evalueaza pacientii online: "Deja ne bucuram de colaborarea a 40 de medici de familie din Romania. Acestia efectueaza cu ajutorul PAXonline screeningul tulburarilor de anxietate si realizeaza interventia primara cu ajutorul materialelor multimedia pentru psihoeducatia pacientului. In stransa legatura cu acestia, psihologii si medicii psihiatri de pe platforma ofera tratament pacientilor prin intermediul celor 6 programe complete de psihoterapie”, a adaugat prof. univ. dr. Mircea Miclea.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro