Imprimare

Dr. Mota: Criza de diabetologi in sase judete din sudul tarii - un singur specialist in Calarasi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, dr. Maria Mota (foto) a atras atentia, intr-o conferinta la Sibiu, ca se inregistreaza o situatie ingrijoratoare in sase judete din sudul tarii unde e o criza de medici diabetologi, cel mai grav caz fiind judetul Calarasi unde e un singur medic specialist, conform Agerpres.

“Cea mai mare problema in Calarasi, unde avem un singur diabetolog. Dupa aceea Giurgiu, Tulcea, Ialomita, Teleorman, Valcea, Caras-Severin sunt judetele cu cele mai mari probleme in dezvoltarea retelei de diabet, iar acum avand datele (...) sigur ca urmeaza o serie de actiuni comune cu oficialitatile, cu Ministerul Sanatatii (...), vom incerca toate modalitatile, inclusiv la nivel local, legate de aceste judete si la nivel central de asemenea”, a spus dr. Maria Mota.

Ea a adaugat ca in judetele Giurgiu, Tulcea, Ialomita si Teleorman sunt doar cate doi diabetologi.

Specialistii sunt si mai ingrijorati ca tocmai acolo unde e criza cea mai mare de medici diabetologi, sunt cei mai multi romani bolnavi de diabet.

Statisticile Predatorr - aproape doua milioane de romani sufera de diabet zaharat

Aproape doua milioane de romani sufera de diabet zaharat, adica 11,6% din numarul cetatenilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani, ceea ce situeaza tara noastra pe locul doi in Europa, dupa Turcia, arata rezultatele primului Studiu National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi.

Cifrele ii ingrijoreaza pe specialistii romani care au fost luati prin surprindere de numarul mare de romani bolnavi de diabet sau care sunt pe cale sa se imbolnaveasca de aceasta maladie.

“Eu am avut personal doua surprize. Am avut surpriza zonelor cu cea mai mare prevalenta si zonelor cu cea mai mica prevalenta. Si am avut surpriza unei diferente pe care nu o asteptam atat de mare intre sexe, prevalenta foarte mare a diabetului zaharat la barbati comparativ cu femeile. (...) Si procentul relativ mare. (...) Avem inregistrat oficial in tara in jur de 5% din populatie si ne-am trezit de fapt cu un procent dublu. E o surpriza. (...) Ne asteptam sa fie mai mult diabet, dar parca nu atat de mult si nu atat de mult prediabet. Nu ne asteptam sa avem un procent de 20% prediabet”, a declarat dr. Maria Mota.

In topul regiunilor cu cei mai multi diabetici se afla sudul tarii, unde s-a inregistrat o prevalenta a diabetului de 13,39%, urmata de regiunea Bucuresti-Ilfov, cu 12,79%. Pe locul trei in topul prevalentei diabetului se afla regiunea de Nord-Est (12,38%), urmata indeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) si Sud-Est (10,44%). La polul opus, datele studiului arata ca regiunile cu cei mai putini diabetici sunt Vestul (8,2%) si Centrul (9,99%) tarii.

Studiul PREDATORR este realizat in premiera nationala, a durat un an jumatate sa fie obtinute datele si arata cati romani sufera de diabet. Pentru acest studiu a fost folosit un esantion reprezentativ de 3.000 de persoane din 101 centre din Romania.

Rezultatele finale ale studiului epidemiologic Predatorr mai arata ca peste 80% din populatia adulta a Romaniei cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani prezinta anomalii ale lipidelor sanguine, in timp ce peste 2,6 milioane de romani, cu varsta cuprinsa intre 20-79 de ani, au hiperuricemie (sindrom caracterizat prin cresterea nivelului de acid uric in sange).

PREDATORR a fost dat publicitatii in prima zi a celui de-al 40-lea Congres al Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, desfasurat la Sibiu, in perioada 21-24 mai 2014.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Mota_-Criza-de-diabetologi-in-sase-judete-din-sudul-tarii---un-singur-specialist-in-Calarasi_19914/

lauff lautf laurf