Imprimare

Inst. “Matei Bals” lanseaza un proiect de prevenire si control al HIV/SIDA, HVB si HVC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” a lansat proiectul “Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si a Hepatitei B (HVB) si C (HVC) in Romania, proiect finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian, cu o contributie de un milion trei sute de mii de euro, la care se adauga si contributia de 15% din partea statului roman.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

- Realizarea unui studiu la nivel national privind atitudini, mentalitati, componente in randul populatiei generale in domeniul HIV/SIDA, HVB, HVC;
- Campanie nationala de informare, educare si comunicare in domeniul HIV, HVB, HVC, cu o focalizare pe consumatorii de droguri injectabile;
- Realizarea unui screening national, precum si a unui registru electronc national ce va contine inregistrarea pacientilor cu hepatita;
- Asigurarea continuitatii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile.

Un numar de 34.000 de persoane vor fi testate gratui pentru virusul HIV si hepatitei B si C, in cadrul proiectului lansat la Institutul Bals. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul institutului, a spus ca acest proiect are ca obiectiv realizarea unui registru electronic national ce va contine inregistrarea pacientilor cu hepatita, asigurarea continuitatii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile, dar si o campanie nationala de informare, educare, comunicare in domeniul HIV si hepatitei B si C cu o focalizare speciala pe consumatorii de droguri.

El a mai adaugat faptul ca medicii de familie vor fi si ei implicati in program
, pentru ca ei sunt primii care intra in contact si monitorizeaza bolnavii de HIV, HVB si HVC. Medicii de familie vor participa si la diverse cursuri referitoare la programul nou-implementat.

Scopul final al proiectului este de a controla infectiile HIV, HVB si HVC in randul populatiilor cu risc, prin asigurarea unor servicii optime de screening/ diagnosticare, ceea ce va contribui la consolidarea calitatii vietii si a sanatatii acestor populatii.

Proiectul se va desfasura pe o perioada de doi ani, incepand cu 1 mai 2014, pana la 30 aprilie 2016.

Prezent la lansarea proiectului, consilierul ministrului Sanatatii Alexandru Rafila a spus ca, la nivel global, 185 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C iar un milion dintre acestea mor in fiecare an.

Promotorul proiectului este Institutul „Matei Bals”, care va lucra in parteneriat cu patru oirganizatii nonguvernamentale: Asociatia Romana Anti SIDA, Fundatia „Parada”, Romanian Harm Reduction Network si Alianta de Lupta Impotriva Adictiilor si Toxicomaniilor”.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Inst.-_Matei-Bals_-lanseaza-un-proiect-de-prevenire-si-control-al-HIV_SIDA_-HVB-si-HVC_19916/

lauff lautf laurf