Imprimare

Tibichi (CNAS): Aproximativ 200 de afectiuni se pot trata in spitalizare de zi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele CNAS, Radu Tibichi, a declarat luni ca pachetul de servicii medicale de baza care a intrat in vigoare la 1 iunie prevede ca aproximativ 200 de afectiuni se pot trata in spitalizare de zi si a precizat ca acest lucru nu inseamna ca este interzisa spitalizarea continua pentru obtinerea unui diagnostic mai complex, conform Agerpres.

'In ceea ce priveste spitalele, a fost definita o lista de aproximativ 200 de afectiuni care se pot trata in spitalizare de zi. Listarea acestor afectiuni nu inseamna ca este interzis ca pentru un diagnostic mai complex care face parte din acea lista spitalizarea este interzisa. Aceasta lista ofera posiblitatea spitalelor sa efectueze servicii in regim de spitalizare de o zi la niste tarife mai mari sunt situatii in care tarifele au crescut de doua sau de trei ori astfel incat sa nu mai fie nevoit spitalul sa raporteze acele servicii in spitalizare continua pentru ca era platit mai bine acel serviciu', a spus seful CNAS, la o dezbatere.

Potrivit lui Radu Tibichi, pot fi tratate in ambulatoriile de specialitate peste 100 de diagnostice si proceduri terapeutice.

'In ambulatoriu de specialitate lista de proceduri si diagnostice si proceduri terapeutice a fost marita, peste 100 de terapii se pot efectua in ambulatoriu de specialitate clinic. A fost modificat si punctajul, respectiv plata pentru aceste servicii. In ambulatoriu de specialitate paraclinic au fost introduse peste 20 de analize noi si investigatii paraclinice cu un efort financiar din partea CNAS', a spus Tibichi.

Tibichi a precizat ca in situatia in care pentru acele persoane din categoria de varsta 18-39 de ani medicul constata un risc inalt de imbolnavire, atunci consultatia se va face anual si nu o data la trei ani.

Pachetul de baza da posibilitatea medicilor de familie sa incheie contracte pentru ecografii si EKG-uri facute in ambulatoriu.

'Nu mai exista un plafon de 20 de consultatii pe zi, astfel pacientii care se vor adresa medicului peste acest numar vor putea sa beneficieze de prescriptie medicala si bilete de trimitere si nu vor mai trebui sa plateasca peste acele consultatii', a spus Tibichi.

El a sustinut ca incepand de luna viitoare furnizorii de servicii medicale vor putea face raportarile numai in format electronic.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tibichi-_CNAS_-Aproximativ-200-de-afectiuni-se-pot-trata-in-spitalizare-de-zi_19936/

lauff lautf laurf