Imprimare

Jurnalul unui savant roman in America , volum lansat la Congresul UMF „Carol Davila”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In cadrul Congresului UMF „Carol Davila” Bucuresti, a avut loc lansarea volumului „Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant roman in America” si vernisarea unei expozitii documentare inedite „Grigore T. Popa”.

Editura Filos, prin dr. Richard Constantinescu, editor al cartii si curator al expozitiei, a initiat Seria de autor „Grigore T. Popa”, demers recuperator al scrierilor marelui anatomist si om de spririt roman.

La aproape noua decenii dupa stagiul sau american, „Jurnalul unui savant roman in America”, editie ingrijita si postfatata de dr. Richard Constantinescu si prefatata de Dumitru Radu Popa (New York); este alcatuit dintr-un corpus de texte variat – insemnari ale tanarului anatomist Grigore T. Popa, bursier Rockefeller in Statele Unite ale Americii (1925-1926), articole, note, comentarii, din diverse perioade, o conferinta radio si cateva misive.

In cartea „Grigore T. Popa, Jurnalul unui savant roman in America” este publicata o inedita corespondenta cu medicul si scriitorul Vintila Ciocalteu, a carui existenta a fost curmata de puterea comunista, si de cateva missive expediate de catre George Emil Palade, din America, mentorului sau, prof. Grigore T. Popa. Gratie recomandarilor facute de Grigore T. Popa catre universitarii americani si sustinerii ulterioare a tanarului sau colaborator, George E. Palade, a fost posibil ca romanii sa fie mandri ca un compatriot a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina in anul 1974.

Volumul lansat vineri, 30 mai la Palatul Parlamentului, este una din primele relatari de la inceput de secol XX a unui intelectual roman despre spatiul, cultura si invatamantul din Statele Unite ale Americii.

Viata lui Gr. T. Popa

Grigore T. Popa (1892 – 1948) a fost profesor de anatomie si decan al Facultatilor de Medicina din Iasi si Bucuresti, prorector al Universitatii Mihailene din Iasi, prim-epitrop al Epitropiei Spitalului „Sf. Spiridon” Iasi, presedinte al Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi; antreprenor social, orator; publicist, eseist, prozator, traducator; director al revistei Insemnari iesene; membru corespondent al Academiei Romane, membru titular al Academiei de Medicina. A fost ministru al Invatamantului pentru un sfert de ora – intr-un govern postbelic, demis de sovietici.

A descoperit si descris, impreuna cu cercetatoarea australiana Una Lucy Fielding, in 1930, sistemul port hipotalamo-hipofizar.

Apartine galeriei modelelor etice ale neamului romanesc. Destituit din postul de profesor, suprimat din Academie si considerat „element dusmanos”, Grigore T. Popa a sfarsit in mod tragic, fiind victima regimului comunist, a celor impotriva carora a luptat si pe care i-a considerat „bestii distrugatoare de civilizatie si de cultura”.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_Jurnalul-unui-savant-roman-in-America_-volum-lansat-la-Congresul-UMF-_Carol-Davila__19939/

lauff lautf laurf