Studiu: Raze laser de mica intensitate, utilizate pentru regenerarea dintilor
Cercetatorii americani au creat o metoda de regenerare a dintilor, ce utilizeaza raze laser de mica intensitate care stimuleaza procesul de activare a celulelor susa ale pacientilor, conform Mediafax.
Autorii acestei tehnici sunt de parere ca metoda lor are un potential urias, intrucat ea va putea fi utilizata nu doar in stomatologie, ci in intregul domeniu al medicinei regenerative.
Cercetatorii americani au folosit raze laser de mica intensitate pentru a stimula celulele susa dentare sa formeze dentina, acel tesut dur, asemanator oaselor, din care este alcatuita cea mai pare parte a unui dinte. Studiul a fost realizat pe soareci, dar a inclus si teste realizate in laborator pe celule umane.
Savantii nu au regenerat un dinte intreg, intrucat regenerarea smaltului dentar reprezinta o operatiune complicata. Insa obtinerea de dentina contribuie deja la indepartarea nevoii de a realiza o obturatie de canal, dureroasa interventie ce consta in indepartarea nervului si a bacteriilor dintr-un dinte.
Studiul a fost coordonat de Praveen Arany, de la National Institute of Dental and Craniofacial Research, o divizie a National Institutes of Health din Statele Unite.
Folosind metodele actuale de regenerare celulara, cercetatorii extrag celule susa din organism, le cultiva in laborator si apoi le reintroduc in corp. Aceasta tehnica noua stimuleaza intrarea in actiune a celulelor susa care exista deja in organismul pacientului.
Oamenii de stiinta au remarcat de multa vreme ca terapia cu raze laser de intensitate scazuta poate sa stimuleze mai multe procese biologice, precum rejuvenarea pielii si cresterea parului.
Coordonatorul studiului insista asupra dozarii corecte a intensitatii razelor laser: "Daca intensitatea e prea mica, tratamentul nu da rezultate. Daca este prea mare, atunci poate sa produca daune". Razele laser de intensitate mare sunt folosite pentru a taia diverse obiecte si pentru a cauteriza.
Savantii americani au descoperit ca expunerea dintilor la raze laser de intensitate scazuta actioneaza asupra unor substante chimice active, molecule ce contin oxigen, care activeaza o proteina celulara implicata in functiile de dezvoltare, vindecare si imunizare.
Aceasta proteina tinteste celulele susa prezente in pulpa dentara si le obliga sa se transforme in dentina. Celulele susa sunt celule capabile sa se transforme in diverse tipuri de celule si tesuturi din organism.
Cercetatorii americani considera ca metoda lor ar putea fi folosita pentru a vindeca rani, pentru a regenera tesut cardiac, pentru a scaderea inflamatiile si pentru a repara fracturile osoase.
Studiul a fost publicat in revista Science Translational Medicine.
Sursa: PaginaMedicala.ro