Iasi: 450 de studenti vor fi consiliati in specializarile medicale
Un numar de peste 450 de studenti din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi vor fi consiliati in vederea construirii carierei profesionale, in proiectul european „Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes”, derulat de UMF „Gr.T. Popa” Iasi in parteneriat cu Societatea Studentilor Medicinisti Iasi.
Proiectul, care se desfasoara in cadrul Centrului MedVIScu, are o valoare de aproximativ 1,8 milioane lei si se va derula pe o perioada de 18 luni (mai 2014 – octombrie 2015). Obiectivul principal este: facilitarea procesului de insertie pe piata muncii a 450 de studenti la specializari medicale din cadrul UMF „Gr.T. Popa” Iasi, prin oferirea de servicii interactive de informare, orientare, consiliere si de stagii de pregatire practica, in vederea construirii carierei profesionale.
„Proiectul a pornit de la nevoia studentilor la medicina de a cunoaste mai bine particularitatile specializarii spre care se indreapta. Facultatile de medicina le ofera stagii practice studentilor in unitati medicale, insa, de multe ori, acestia nu stiu exact ce presupune munca in acea specialitate. De exemplu, in ATI, studentii vor afla in cadrul acestor stagii ce inseamna sa fii oricand pregatit sa fugi la spital, sa lucrezi ore lungi intr-un ritm extrem de solicitant, sa comunici cu familii indurerate. Ne propunem ca in acest fel sa pregatim studentii in vederea alegerii specialitatii la rezidentiat”, a declarat Prof. dr. Doina Azoicai, managerul de proiect.
Proiectul va oferi consiliere unui numar de peste 450 de studenti la specializarile medicale in cadrul Centrului de Consiliere – MedVICE, stagii de practica pentru un numar de 150 de studenti, dintre care 50 vor primi premii, dupa ce vor fi evaluati pe baza activitatii lor in cadrul proiectului. Totodata, 135 de studenți vor participa la vizite de studiu in unitați medicale din alte zone alte țarii și din strainatate, pentru a a avea o perspectiva cat mai clara asupra particularitaților din mai multe specializari medicale.
„Profesia medicala este o profesie vocationala, cei care aleg sa faca medicina sunt atrasi de mesaje profund umaniste ale acesteia si de imboldul pe care il au de a acorda ajutor semenilor aflati in nevoie. Dincolo de aceasta motivatie, este important ca fiecare student sa isi descopere aptitudinile pentru o anumita specializare si sa nu aleaga o specialitate numai in functie de vizibilitatea acesteia. De aici, necesitatea si obligatia unui institutii de invatamant medical de a-si ajuta viitorii medici sa se orienteze spre un domeniu unde vor fi putea fi performanti”, a precizat Prof. dr. Vasile Astarastoae, Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” Iasi.
Proiectul Consiliere profesionala in specializarile medicale pentru o cariera de succes este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, domeniul major de interventie 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro