Imprimare

In 2013, peste sase mii de pacienti straini au fost tratati de medicii romani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 6.500 de pacienti straini s-au tratat in Romania in 2013, un pacient cheltuind in medie 3.500 de euro, a declarat presedintele Asociatiei Romane de Turism Medical, Alexandru Constantin, conform Agerpres.

'In urma unei statistici efectuate de Asociatia Romana de Turism Medical au fost anul trecut undeva la 6.500 de pacienti, raportandu-ne strict la ceea ce inseamna Asociatia Romana de Turism Medical si membrii acesteia, clinici, spitale multidisciplinare. Romania are un potential urias in ceea ce priveste atragerea de pacienti si acest lucru inseamna si cresterea numarului de turisti si a veniturilor spitalelor si clinicilor private. (...) Un pacient cheltuieste in medie 3.500 de euro, aici incluzand bilet de avion, cazare si serviciul medical, undeva la 20 de milioane de euro (au adus in tara pacientii straini anul trecut - n.r.)', a afirmat Alexandru Constantin, in cadrul dezbaterii 'Turismul medical - pilon pentru o dezvoltare durabila a Romaniei', desfasurata la Palatul Parlamentului.

El a sustinut ca in ceea ce priveste specializarile medicale cautate de straini, stomatologia este pe locul intai, urmata de chirurgia estetica, chirurgia oftalmologica si chirurgia bariatrica.

'Avem incredere ca odata cu lansarea Directivei 24 /2011 ortopedia va deveni o specializare foarte cautata datorita listelor de asteptare din sistemele medicale din strainatate. Odata cu implementarea acestei Directive speram ca multe alte specializari sa devina foarte cautate de pacienti', a precizat Constantin.

Seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu, a sustinut ca asa numita chirurgie a obezitatii poate sa atraga turisti medicali.

El a amintit si de domeniul balneofizioterapiei, care in Romania a excelat candva si care ar putea sa atraga multi pacienti din strainatate.

'Pentru a ajunge la niste cifre care sa insemne ceva pentru economia nationala e nevoie de o reabilitare in ansamblu a sistemului medical. E nevoie de o infrastructura mai buna. E nevoie de preocupari specifice si chiar de promovare', a aratat prof. dr. Irinel Popescu.

Medicul a sustinut ca exista si un deficit de medici care ar putea sa deserveasca pacientii straini. 'M-am referit la sistemul total deficitar de remuneratie care conduce la situatiile care vulnerabilizeaza corpul medical si poate ca il demotiveaza, iar pe tineri ii indeamna sa plece. Ma refer si la mentalitatile care domina lumea medicala si care nu sunt favorabile unei pregatiri de exceptie si crearii unor centre de excelenta si competitii cu medicina europeana', a mentionat Irinel Popescu.

La randul sau, Nicolae Cazacu, fost secretar general al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania, a afirmat ca varful de lance al promovarii turismului medical romanesc este turismul stomatologic.

El a sustinut ca pacientii vin in Romania pentru ca exista un excelent raport calitate-pret, dar si pentru profesionalismul cadrelor medicale.

'Fara o actiune constanta care sa duca la o strategie nationala de sustinere a turismului medical, toate aceste dificultati pe care le enumeram se vor amplifica. Nu ne plangem de lucruri care nu pot fi rezolvate pentru ca tot oamenii le-au creat - birocratie excesiva, redundanta aprobarilor si avizarilor, numarul prea mare al institutiilor care controleaza acelasi lucru, sau o concurenta neloiala nesanctionata', a spus Cazacu.

Cazacu a sustinut ca ar fi ideal sa existe un birou unic pentru avizarea cabinetelor medicale, unde medicii sa se prezinte cu toate documentele, sa achite toate taxele, iar de acolo sa circule hartiile intre institutiile statului.

Directiva europeana pentru sanatate 24 a intrat in vigoare in octombrie 2013 si permite cetatenilor UE sa se trateze in orice stat din Uniunea Europeana, in baza asigurarii obligatorii din statul de provenienta.

'Desi o oportunitate in plus de a promova serviciile medicale din tara noastra, Romania nu dispune deocamdata de nicio strategie oficiala in acest sens. Este nevoie de implicarea Guvernului in promovarea turismului medical in Romania. Sistemul de sanatate din Romania nu reuseste sa atraga suficienti pacienti straini in lipsa unei promovari oficiale din partea statului roman', sustin reprezentantii Initiativei Civice de Centru Dreapta, organizatorii dezbaterii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-2013_-peste-sase-mii-de-pacienti-straini-au-fost-tratati-de-medicii-romani_19942/

lauff lautf laurf