Imprimare

MS: Asistentii medicali generalisti pot fi recunoscuti in spatiul european

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproape 60 de mii de absolventi ai cursurilor de invatamant postliceal care au obtinut diploma de asistenti medicali generalisti inainte de anul 2010, pot obtine recunoasterea calificarilor profesionale in spatiul european in urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei pe durata de 1 an, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si Ministerul Educatiei Nationale au obtinut, dupa o serie de negocieri cu reprezentantii Comisiei Europene, revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale.

In urma acestui demers, Romania va avea dreptul de a implementa un program de revalorizare care are ca scop perfectionarea formarii anterioare a asistentilor medicali in vederea dobandirii unei formari conforme criteriilor minime prevazute de directiva europeana. Astfel, diplomele profesionale obtinute de catre asistentii medicali inainte de anul 2010, vor fi recunoscute in statele membre, fara ca acestia sa mai fie supusi altor teste teroretice sau stagii de adaptare in tarile unde doresc sa profeseze.

"Mentionam ca, in urma acestor masuri studiile postliceale dobandite nu vor fi echivalate cu studiile universitare.
Asistentii medicali generalisti care doresc sa beneficieze de noile masuri se pot adresa scolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN pentru derularea cursurilor de revalorizare", se mai arata in comunicatul de presa.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/MS_-Asistentii-medicali-generalisti-pot-fi-recunoscuti-in-spatiul-european_19985/

lauff lautf laurf