Imprimare

Radioterapeut: Romania risca sa ramana fara specialisti peste zece ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania risca sa ramana fara specialisti peste zece ani, in conditiile in care acum sunt 300 de oncologi si mai putini de 50 de radioterapeuti, iar in ultimul an nu s-a inscris niciun medic la specialitatea de radioterapie-oncologie, a declarat prof.dr. Cristian Chiricuta, specialist in radioterapie.

"Teoretic, orice cetatean roman are acces la un tratament. Problema este cati specialitati ai care ofera acest tratament. Din datele pe care le cunosc eu, sunt 300 de oncologi in Romania, la 20 de milioane de oameni, 300 de oncologi sunt cam putini, iar in ce ma priveste, ca radioterapeut, pot spune ca in 2008 existau 100 de radioterapeuti, in Romania, iar astazi sunt sub 50. Dezastrul este ca in ultimul an nu s-a inscris niciun medic la specialitatea de radioterapie-oncologie, deci eu nu stiu cum va fi in Romania peste zece ani fara specialisti, pentru ca in acesti zece ani, jumatate dintre cei prezenti se vor pensiona si vor iesi din campul de actiune", a precizat Chiricuta la Conferinta organizata de Coalitia Europeana a Pacientilor Bolnavi de Cancer (ECPC).

El a adaugat ca, inainte, un pacient era intervievat sau discuta cu un medic in jur de ora.

"La ora actuala, de-a lungul Europei, oriunde mergeti, timpul alocat este in jur de 12 minute, iar in cinci ani va fi de sapte minute. Nu poti afla nimic de la un pacient in sapte minute, iar el cum a intrat, asa si iese, sau chiar deceptionat si nu va mai veni la urmatoarea", a conchis profesorul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Radioterapeut_-Romania-risca-sa-ramana-fara-specialisti-peste-zece-ani_19983/

lauff lautf laurf