In Romania, se fac 55 de mii de operatii de cataracta anual, doar doua treimi din necesarul real
Aproximativ 55.000 de operatii de cataracta de fac anual in Romania, insa necesarul real de operatii este de 70.000-80.000, a declarat presedintele Societatii Romane de Cataracta si Chirurgie Refractiva, dr. Calin Petru Tataru, conform Agerpres.
"Incidenta cataractei este destul de mare la noi in tara. Studiile facute de noi arata ca intr-un an in Romania se opereaza aproximativ 55.000 de cazuri de cataracta. Necesarul real, se pare, este mult mai mare. Sunt multi pacienti care probabil din diferite considerente dar in mod deosebit economice se prezinta mai tarziu la doctor si operatia este putin intarziata. Se estimeaza ca in Romania ar trebui sa se opereze in jur de 70.000-80.000 de cataracte pe an, la populatia Romaniei. Cataracta nu are o cauza precisa, desi cu siguranta exista o determinare genetica, dar in afara acestui lucru sunt in principiu factori pe care noi ii cunoastem, dar care nu stim cum actioneaza individual sa putem prezice ca pacientul face sau nu cataracta", a spus medicul, cu prilejul Congresului de Cataracta si Chirurgie Refractiva.
Potrivit acestuia, in general cataracta apare mai frecvent dupa varsta de 60 de ani, insa sunt nenumarate cazuri in care operatia se face mult mai devreme, chiar si in jurul varstei de 30 -40 de ani si chiar la copii.
"Este o afectiune care este raspandita la toate varstele si abordarea ei este diferita in functie de varsta. Prevalenta bolii la varstele sub 45 de ani este destul de scazuta", a spus chirurgul Tataru.
El a afirmat ca multi dintre specialistii in acest domeniu prefera sa profeseze in afara tarii, mai ales in UE.
Referindu-se la congres, Calin Petru Tataru a spus ca evenimentul isi doreste sa aduca actualitati de ultima ora in acest domeniu.
"Subiectele principale sunt in general subiecte fierbinti care tin de ultimele tendinte atat in operatia de cataracta, cat si in operatiile refractive, cele care ne ajuta sa operam miopia, metropia sau astgimatismul. Ne-a dorit o participare larga si chiar am facut eforturi sustinute ca numeroase nume din Europa sa ajunga si la acest congres. Avem aproximativ 10 vorbitori internationali care vin din Marea Britanie, Turcia, Franta, Germania, Italia si Croatia. Sunt specialisti de renume in microspectialitatea pe care o reprezinta si prezenta lor aici incearca sa ridice nivelul stiintific al congresului. Pe langa acestia avem numerosi participanti din tara pentru ca dorim sa aratam ca oftalmologia romaneasca se ridica in prezent la nivelul oftalmologiei mondiale. Am incercat ca toate materialele congresului sa fie bilingve, atat in romana, cat si in engleza", a mai sustinut Tataru.
El a precizat ca, in cadrul congresului, va fi lansat primul ghid national de cataracta care incearca sa aduca si in Romania 'o standardizare' in diagnosticul si tratamentul acestei boli.
Societatea Romana de Cataracta si Chirurgie Refractiva va organiza in perioada 20-22 iunie, la Bucuresti, primul congres dedicat acestui domeniu. Congresul se va bucura de peste 400 de medici oftalmologi, asistenti medicali si reprezentanti de firme.
Sursa: PaginaMedicala.ro