Imprimare

Medicul de familie are un rol important in depistarea papilomatozei faringo-laringiene

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un rol important in depistarea si tratarea corecta a papilomatozei faringo-laringiene il detine medicul de familie care ar trebui ca la anumite simptome, precum insuficienta respiratorie sau parestezii simple, sa isi indrume pacientii catre un cabinet ORL, pentru un examen fibroscopic, a spus dr. Daniela Safta, directorul medical de la Spitalul Elias, prezenta in cadul conferintei Health Meeting „HPV – de la biologia moleculara, la clinic”.

„In momentul in care vi se adreseaza pacienti care de mai mult de o luna de zile au fie parestezii simple, fie odinofagie, dar mai ales cei disfonici sau cu fenomene de insuficienta respiratorie, trimiteti-i la examenul de specialitate, un simplu examen fibroscopic, care le e la indemana tuturor. Indiferent de localizarea cabinetului ORL, pune in evidenta aceasta formatiune tumorala, aceasta veruga respiratorie care are tratament, tratament care nu poate sa se faca decat in specialitatea noastra, a ORL-istilor”, a spus dr. Safta.

In combaterea raspandirii bolilor ORl cauzate de HPV, si medicii stomatologi au un rol important, din cauza raspandirii virusului prin intermediul diverselor tratamente sau a instrumentarului stomatologic, a adaugat dr. Safta.

„Caile de transmitere sunt: calea sexuala, orice contact cu tegumentele genitale infectate. (...) Verticalitatea este o alta cale - de la mama, la fat. (...) O consecinta a acestor transmiteri este papilomatoza recurenta respiratorie, la copil, debut mic, varsta 2-3 ani; mai tarziu, ca adult, apare dupa 25-30 de ani. De asemenea, mai sunt si alte cai, caile controversate, mult discutate, si ma refer la stomatologi, prin tot felul de tratamente si instrumentar stomatologic; de asemenea, utilizarea obiectelor intime. Apropo de tratamentele stomatologice, acum sase ani, am avut un caz, un domn. Dupa o serie de interventii stomatologice, a venit cu o formatiune giganta subclotica, intinsa pe trahee, de-a lungul a cinci inele traheale, pe care am observat-o foarte bine la examinare”, a spus dr. Daniela Safta.

Dr. Safta a prezentat in cadrul Health Meeting „HPV – de la biologia moleculara, la clinic” tema: „Infectia HPV in 2014: Rezultatele si noutatile vaccinarii”. Aceasta a explicat faptul ca in trecut, copiii care dezvoltau papilomatoza faring-laringiana, la care se intervenea chirurgical indirectoscopic sau directoscopic prin microchirurgie laringiana, reveneau la spital, din cauza recidivei bolii. Explicatia este ca, in ciuda interventiilor chirurgicale, nu se folosea si tratament, prin vaccinare. La randul lor, acesti copii deveneau adulti si veneau impreuna cu sotia si copilul bolnavi de aceeasi afectiune. In 2014, solutia este chirurgia endolaringiana dublata de vaccinare.

Localizarile papiloamelor sunt pretutindeni: in fosa nazala, foarte des faringiene, foarte des laringiene, pulmonare, pana la nivelul diafragmei. „Se rezolva simplu. Inainte de a purcede la interventia propriu-zisa chirurgical, care este o interventie endolaringiana prin microchirurgie laringiana, se face in suspensie, deci cu anestezie generala. Inainte de orice, recoltam date de suprafata a acestei verugi: proba pentru identificarea virusului, apoi se practica excizia in totalitate, sub microscop, extrem de simplu pentru maini indemanatice, controlandu-se hemostaza”, a mai explicat doctorul de la Spitalul Elias.

In urma interventiei chirurgicale, zina se cicatrizeaza si se reface in 7-10 zile, insa pacientul trebuie monitorzat si tratat corespunzator.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicul-de-familie-are-un-rol-important-in-depistarea-papilomatozei-faringo-laringiene_19979/

lauff lautf laurf