Studiu: Tarile UE cheltuiesc miliarde de euro din cauza perturbatorilor endocrini
Cheltuielile suportate de tarile Uniunii Europene din cauza expunerii la perturbatori endocrini, suspectati ca pot produce cancerul si diabetul, ar putea ajunge la 31 de miliarde de euro, potrivit unui studiu publicat de Alianta pentru Sanatate si Mediu (Health and Environment Alliance - Heal), conform Agerpres.
Cercetatorii au identificat mai multe tipuri de patologii legate de tulburarile sistemului hormonal: problemele de fertilitate, anomalii sexuale masculine, cancerele de san, de prostata si de testicule, autismul, obezitatea si diabetul.
Un recent studiu american privind legatura intre obezitatea infantila si bisfenolul A, un perturbator endocrin utilizat mult timp la fabricarea PET-urilor, a ajuns la concluzia ca minimum doi pana la cinci la suta dintre aceste boli rezulta din expunerea la astfel de substante.
"UE trebuie sa faca din sanatate o prioritate si sa interzica perturbatorii endocrini", a cerut directorul Aliantei, Genon Jensen, facand apel la adoptarea unui calendar pentru identificarea substantelor vinovate si inlocuirea lor cu produse sigure.
Franta a solicitat Comisiei Europene prezentarea unei definitii a perturbatorilor endocrini, asa cum promisese la sfarsitul anului 2013, inainte sa revina asupra termenului, amanandu-l pentru al doilea semestru din 2014. Criticii au acuzat presiunile exercitate de actori importanti din industria chimica. Pozitia Frantei in aceasta chestiune este sustinuta de Suedia, Danemarca, Austria, Belgia si Polonia, conform AFP.
Cu toate acestea, Comisia Europeana a dat publicitatii foaia de parcurs pentru elaborarea criteriilor de identificare a perturbatorilor endocrini.
Pe langa bisfenolul A, care face obiectul mai multor restrictii de utilizare, lista presupusilor perturbatori mai include detergentii, materialele plastice, produsele cosmetice, textilele, numeroase substante, cum sunt ftalatii, parabenii si pesticidele.
Sursa: PaginaMedicala.ro