Imprimare

Sapte bolnavi de cancer au castigat in instanta dreptul de a primi tratament compensat 100%

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sapte bolnavi de cancer, care au dat in judecata Guvernul, Ministerul Sanatatii si CNAS, au castigat in instanta dreptul de a primi medicamente compensate in proportie de 100%, decizia fiind pusa de indata in executare, conform Mediafax.

Cele trei institutii ale statului - Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) - sunt obligate, printr-o decizie luata miercuri, 18 iunie, de Curtea de Apel Bucuresti, sa asigure reclamantilor medicamente pentru tratarea cancerului, fara ca acestia sa aduca vreo contributie financiara personala.

"Obliga paratii sa asigure reclamantilor urmatoarele medicamente, pe baza de prescriptie medicala, in regim de compensare 100% (fara contributie personala): Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Popescu Alma Iuliana, Ipilimumab (denumire comerciala Yervoy) si Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamantul Onofrei Mircea Gabriel, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Mitrache Elena Aura, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamanta Dragan Viorica, Vemurafenibum (denumire comerciala Zelboraf) pentru reclamantul Groper Alexandru, Tocilizumabum (denumire comerciala Roacterma) pentru reclamantul Imets Joszef-Aba, Crizotinibum (denumire comerciala Xalkori) pentru reclamantul Ursache Robert Sebastian", se arata in decizia Curtii de Apel.

Hotararea, chiar daca este executorie si se aplica de indata, nu este definitiva si poate fi contestata la instanta suprema de Guvern, Ministerul Sanatatii si CNAS.

Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR) a dat in judecata statul roman, in trei dosare diferite, pentru nerespectarea dreptului pacientilor la Sanatate, garantat prin Constitutie, prin faptul ca nu a reactualizat timp de ani de zile lista medicamentelor compensate.

APCR anunta, in 30 mai, ca a demarat trei procese impotriva statului roman, respectiv declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea Directivei 89/105 care prevede ca statele europene sa solutioneze cererile de introducere a unor terapii pe listele de medicamente compensate si gratuite in maxim 180 de zile, demararea unei actiuni in instanta pentru obligarea Guvernului, Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa actualizeze lista medicamentelor compensate si demararea unei ordonante presedintiale prin care sapte pacienti care sufera de boli cronice, membri ai APCR, solicita autoritatilor sa le puna la dispozitie tratamentul inovator prescris de medic care este esential pentru supravietuirea lor si care nu are alternativa pe lista deja existenta a medicamentelor gratuite si compensate.

"Au trecut sase ani, peste 2.000 de zile de cand ne luptam cu bolile noastre si pierdem razboi dupa razboi pentru ca nu ne putem trata cu acele medicamente care ne-ar oferi sanse reale la viata. Sunt sase ani de cand discutam cu autoritatile, de cand tragem semnale de alarma si tot atatia ani de cand autoritatile au ales sa ne ignore. De data aceasta sunt obligate de instanta sa-si indrepte atentia catre noi si sa ne raspunda solicitarilor noastre de a avea acces la medicamente de ultima generatie", declara presedintele APCR, Cezar Irimia.
Avocatul APCR, Dan Cimpoeru, preciza ca este pentru prima data cand pacientii romani iau actiune la un asemenea nivel impotriva statului roman si, chiar si asa, acestia vor mai avea de asteptat pana cand problema accesului la tratament va fi solutionata.

Cimpoieru explica faptul ca exista Directiva 89, care obliga statele ca intr-un termen maxim de 180 de zile sa stabileasca daca vor include sau nu un anume medicament nou, molecule, iar daca decide sa nu includa acea molecula pe lista de compensate, trebuie sa motiveze aceasta hotarare.

"Ei bine, acest termen este cu caracter imperativ si acest lucru rezulta din decizia Curtii de Justitiei a Uniunii Europene, care a stabilit clar acest lucru. In Romania, din 2008 pana in preznt, aceasta lista a fost actualizata de-a lungul timpului foarte punctual: doar 34 de molecule noi incluse pe aceste liste. In prezent, exista in jur de 140 de medicamente care au fost avizate de comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii, au trecut cele 180 de zile, dar nu s-a luat nicio decizie. Ultima «decizie» este ca se amana discutia acestei liste de medicamente compensate pana in toamana acestui an. In opinia noastra, Romania, prin autoritatile sale, a incalcat aceasta directiva", spunea la acel moment avocatul.

Cimpoeru adauga ca CE va emite un punct de vedere oficial si, daca se va considera ca exista indicii ca s-a incalcat aceasta directiva, va fi sesizata Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

In ce priveste componenta nationala, avocatul a precizat ca a initiat o actiune in contencios administrativ, pentru ca Guvernul, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa fie obligate sa actualizeze aceasta lista. Avocatul a mai atras atentia asupra faptului ca Romania, incepand din 12 mai, nu mai are niciun act normativ national de aplicare a Directivei europene 89.

El a mai spus ca daca CJUE va condamna Romania, atunci sunt asteptate sanctiuni si obligativitatea de a respecta acea directiva. Avocatul APCR a mentionat si ca tari precum Franta sau Austria au fost in aceasta situatie, insa nu s-a ajuns la o decizie finala, pentru ca s-a intrat in normal in timpul procesului.
Presedintele APCR a precizat ca sunt in jur de 1.000 de pacienti a caror viata depinde de aceasta reactualizare a listei.

Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA), Rozalina Lepadatu, a explicat, la randul sau, ca numarul pacientilor care ar avea nevoie de noile medicamernte nu este foarte mare, in prezent fiind 165 de cazuri de melanom malign si 35 de lupus, in unele cazuri tratamentul costand pana la 10.000 de euro lunar.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, anunta, in 17 aprilie, ca noua lista de compensate va fi evaluata in totalitate, dar pana atunci, din luna mai, pacientii cu boli rare fara terapie in ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Sapte-bolnavi-de-cancer-au-castigat-in-instanta-dreptul-de-a-primi-tratament-compensat-100__19973/

lauff lautf laurf