Imprimare

Care sunt caile de urmat pentru dezvoltarea unei afaceri proprii in medicina

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O afacere in medicina ar putea avea succesul scontat doar daca se dezvolta pe o anumita nisa (recuperare, stomatologie), iar medicul initiator angajeaza un specialist pentru latura de business, a declarat Peter Barta, consultant in management si CEO al Fundatiei Post-Provatizare, in cadrul unei conferinte pe tema antreprenoriatului medical.

„In zona asta de servicii medicale unde vad o oarecare carenta, in zona antreprenoriala, este modul in care este abordata afacerea. Foarte putini medici isi angajeaza specialist in a dezvolta afacerea. Ceea ce se intampla de cele mai multe ori este faptul ca unii medici, din dorinta de a patra costurile sau de a tine costurile sub control, prefera sa administreze chiar ei afacerea, in detrimentul calitatii. Ceea ce se intampla este ca vad multe servicii subevaluate din punctul de vedere al costurilor. Multi practicanti in zona aceasta, ofera servicii fara a reusi sa isi acopere costurile, pentru ca nu au abilitatile necesare de a calcula exact costul exact al actului; calculam dupa ureche, desi pretul pe care il cerem pentru un serviciu este mult sub costurile pe care nu le avem”, a spus Peter Barta.

Una dintre problemele cu care se confrunta medicii, atunci cand vor sa puna bazele unei afaceri este legata de finantare, din aceasta cauza business-urile dezvoltate de catre acestia au caracter generalist, si nu de nisa, lucru gresit in conceptia expertului in management.

„Este foarte greu in Romania sa pornesti un business de nisa. De cele mai multe, obstacolele vin din zona de finantare. Nu prea ai cum sa iti finantezi un asemenea business. In zona medicala, ai un necesar de capital mult mai ridicat fata de alte tipuri de business, chiar daca este pe zona de servicii; ai nevoie de echipamente, de persona. Si atunci tendinta este pentru a genera capital sa oferi o gama larga de servicii, devenind oarecum generalist. Cred ca viitorul serviciilor medicale, cel putin in Romania, va fi dezvoltarea serviciilor de nisa, de calitate in zona aceasta”, a mai spus Barta.

Comparativ cu tarile anglo-saxone, in Romania s-au dezvoltat multe afaceri in domeniul medical de tip generalist, insa o cale de urmat ar fi sa se dezvolte spitale pe specializari, iar managerul ar trebui sa se gandeasca doar la partea de profit si sa nu intervina in actul medical propriu-zis.

Scoala de medicina ar trebui sa introduca in curricula ore de antreprenoriat,
care sa ajute tinerii sa buna bazele unei afaceri proprii si sa aiba cunostintele necesare pentru dezvoltarea acesteia. Insa, Romania se confrunta si cu o lipsa a antreprenorilor.

„Avand o relatie putin mai indelungata cu Universitatea din Cluj, mi s-a spus ca ei doresc sa introduca un modul de management (in Stomatologie), mai ales din punctul de vedere al business-ului si nu din punct de vedere medical, pentru ca aici este o lacuna si nu au gasit specialisti in acest domeniu. Am putea, in universitati, sa pregatim viitori manageri: unii ar putea fi foarte buni, dar sunt cazuri foarte rare”, a adaugat Barta.

Unul dintre domeniile de nisa ce s-ar putea dezvolta profitabil ar fi in zona recuperarii medicale: „Romania sta foarte prost in ceea ce priveste recuperarea medicala. Sunt cateva spitale care au o dotare precara, inclusiv in zona privata, spitalele sunt destul de slab echipate. In zona de recuperare medicala, ai nevoie de lucruri speciale care nu sunt acoperite. Cu parere de rau o spun, sunt facute dupa ureche. Nu poti sa faci recuperare medicala doar cu spaliere. (...) Si incidenta cazurilor din aceasta zona este destul de ridicata. Daca ma uit la numarul de accidente care sunt in Romania, si nu vorbesc doar de accidente rutiere, vorbesc de accidente medicale post operatorii, interventii chirurgicale, unde ai nevoie de recuperare medicala. Fie ca e vorba de recuperare medicala fizica, fie ca e vorba de recuperare medicala la nivel mental, aceste tipuri de servicii nu sunt cel mai bine adresate, avem o deficienta foarte mare”, a mai spus Peter Barta.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Care-sunt-caile-de-urmat-pentru-dezvoltarea-unei-afaceri-proprii-in-medicina_19971/

lauff lautf laurf