Acad. Irinel Popescu: Pozitia sociala a medicului trebuie sa fie echivalenta celei din tarile in care emigreaza
Pozitia sociala a medicului ar trebui sa fie echivalenta celei din tarile in care emigreaza, iar venitul sa ii permita sa isi gaseasca acelasi loc in societate din punct de vedere financiar pe care si-l gasesc echivalentii lor in tarile respective, a declarat acad. prof. dr. Irinel Popescu, scrie Agerpres.
"Eu nu vorbesc de venituri in valoare absoluta, vorbesc de pozitia sociala a medicului care trebuie sa fie echivalenta celei din tarile in care emigreaza medici: din Franta, din Anglia, Germania, comparativ cu celelalte categorii sociale. Venitul unui medic sa ii permita sa isi gaseasca acelasi loc in societate din punct de vedere financiar pe care si-l gasesc echivalentii lor in tarile respective. Daca ne referim la eroziunea de imagine, ea pleaca de la faptul ca Romania nu a gasit inca mijloacele sa ii plateasca cum trebuie in mod legal. De aceea vesnica discutie care nu se mai termina despre platile tacute si despre spagi si despre coruptie in sistemul sanitar, uitandu-se de fapt ca salarizarea medicilor din Romania ii include automat intr-o categorie inferioara care nu are practic decat foarte putina motivatie sa practice o meserie atat de grea si cu atata responsabilitate", a sustinut joi presedintele Academiei de Stiinte Medicale, Irinel Popescu.
Potrivit acestuia, sistemul public de sanatate pacatuieste si prin maniera de selectie si de promovare a celor care il conduc si care nu se bazeaza pe performanta profesionala, ci pe vot.
"Atata vreme cat se va baza pe vot vor fi selectati oameni populari. Ce este mai ciudat ca unii dintre acestia ajunsi acolo pe baza votului incep sa dea lectii stiintifice celorlalti si atunci sistemul incepe sa se clatine. Mie mi se pare cel putin ciudata aceasta maniera de promovare in care nu tine cont de criterii valorice, mai ales ca pe vremea comunista pe care o denigram atat de mult asemenea maniera de promovare nu era posibila. Oricat ar parea de ciudat, se tinea mult mai mult cont atunci de criteriul valoric decat se tine acum. Introducerea votului ca sistem de promovare este una dintre cele mai contraproductive maniere pentru ca poate sa duca la disparitia motivatiei. Daca nu exista motivatie financiara sa functionezi ca medic in Romania, daca dispare si motivatia strict profesionala aceea a performantei pe baza caruia sa poti sa fii promovat inseamna ca de fapt nu mai exista nicio motivatie sa practici medicina in Romania", a afirmat academicianul.
El a mai spus ca scoala de medicina romaneasca a continuat sa existe chiar si in perioada regimului comunist pentru ca liderii scolii de medicina formati la scoala occidentala au fost mentinuti in activitate si au format la randul succesori la fel de seriosi, la fel de bine pregatiti, cu aceeasi viziune europeana.
"Lucrurile incep sa se schimbe, poate si din cauza globalizarii, globalizarea este un proces care are multe lucruri bune, dar in acelasi timp este posibil ca in viitor sa se vorbeasca mai putin de scoli nationale. Daca ma gandesc la activitatea noastra de cercetare si faptul ca multe dintre aceste cercetari sunt facute in colective multidisciplinare unde nu mai stim exact ce este national si ce este international si ca aceasta va fi tendinta aproape cu siguranta in viitor, poate fi una din explicatii. Suprinzator, dupa 1990 o buna parte din tinerii din Romania au emigrat spre Occident si cumva au privat scoala care nationala de medicina de aici de elemente extrem de valoroase", a spus Irinel Popescu.
El a afirmat ca in Romania exista poli de excelenta care s-au dezvoltat si care au avut premisele necesare, precum chirurgia plastica si reparatorie.
"Daca as lua doar chirurgia plastica si reparatorie care se poate face foarte bine in mediul privat si care este si foarte bine platita si ca atare are toate conditiile sa se dezvolte. S-a ajuns chiar la un oarecare turism medical inspre Romania datorita preturilor mai atractive si calitatii la fel de bune sau mai bune chiar a actului chirurgical", a mai declarat academicianul.
Sursa: PaginaMedicala.ro