Imprimare

CNAS: Cum va fi distribuit cardul national de sanatate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a publicat documentatia de atribuire a serviciilor de distribuire a cardului national de sanatate pentru toti asiguratii din sistemul asigurarilor sociale de sanatate, fiind tiparite pana in prezent peste 11 milioane si jumatate de carduri. Acestea vor fi distribuite prin servicii postale, de catre operatorul care va castiga licitatia publica, potrivit unui comunicat al CNAS.

"In trimestrul patru al acestui an vom testa modul de functionare al cardului, astfel incat incepand cu anul 2015, decontarea serviciilor medicale sa se realizeze doar pe baza cardului national de sanatate. Toti furnizorii de servicii medicale au posibilitatea sa isi achizitioneze cititoarele de carduri. Exista pe site-ul CNAS o lista cu cititoare de card deja testate, dar competitia ramane deschisa", a declarat Radu Tibichi, presedintele CNAS, potrivit unui comunicat.

Distributia cardurilor nationale se va realiza prin servicii postale de operatorul de servicii care va fi desemnat castigator prin procedura de licitatie publica, in urma careia se va incheia un acord-cadru pe urmatorii patru ani (48 luni) pentru distribuirea unui numar estimat de peste 13 milioane si jumatate de carduri. Valoarea estimata a acordului-cadru este de 37 de milioane si jumatate de lei fara TVA.

CNAS precizeaza ca estimarile iau in calcul persoanele asigurate care vor implini varsta de 18 ani pana in septembrie 2018.

Potrivit sursei citate, plata serviciilor de distributie se suporta din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS) si se va realiza in baza acordului incheiat de CNAS cu operatorul de servicii postale desemnat in urma licitatiei publice si a contractelor subsecvente incheiate cu casele de asigurari de sanatate, cu exceptia Casei OPSNAJ.

"Estimam ca pana la finalul lunii septembrie a acestui an vor fi parcurse toate etapele pana la atribuirea acestui contract, conform prevederilor OUG34/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, si va fi incheiat acordul-cadru si contractele subsecvente pentru a putea incepe distribuirea cardului de sanatate la nivel national", se mai arata in comunicat.

Cardul va fi distribuit la domiciliul asiguratului si predat titularului pe baza actului de identitate. Dupa doua prezentari la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza de document justificativ, operatorul de servicii postale va preda cardul national casei de asigurari de sanatate in raza careia se afla domiciliul asiguratului.

CNAS precizeaza ca procesul de tiparire va continua in urmatorii patru ani. Aproximativ 952.488 carduri vor fi tiparite pentru tinerii care vor implini varsta de 18 ani si pentru persoanele care vor dobandi calitatea de asigurat in aceasta perioada.

CNAS a demarat luna aceasta un proiect-pilot de testare a cardului national pentru pacientii aflati in servicii de dializa. Astfel, 79 de furnizori privati de servicii medicale de dializa au incheiat acte aditionale cu CNAS si urmeaza ca de saptamana viitoare sa deruleze acest proiect.

Peste 8.000 de carduri nationale ale asiguratilor care fac dializa in aceste centre au fost transmise caselor judetene de sanatate prin posta militara. Casele de sanatate au distribuit aceste carduri asiguratilor. Furnizorii de servicii medicale de dializa le vor activa la prima prezentare a acestora la centrul de dializa.

"Este un proiect-pilot amplu, care se va desfasura in toate regiunile tarii si va cuprinde asigurati din toate categoriile sociale. Am considerat necesar ca inainte de a implementa acest sistem informatic la nivel national, sa il testam si, in cazul in care sunt probleme, sa le remediem", a mai declarat Radu Tibichi, presedintele CNAS.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS_-Cum-va-fi-distribuit-cardul-national-de-sanatate_20002/

lauff lautf laurf