Imprimare

Seful SMURD Cluj: Romania este spre varful medicinei de urgenta din Europa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Congresului interdisciplinar de medicina de urgenta (CIMU), Adela Golea, care este si medic sef al UPU-SMURD Cluj, a declarat ca Romania se afla in topul tarilor europene in ceea ce priveste domeniul medicinei de urgenta, potrivit Agerpres.

"Eu zic ca pe plan european ne aflam undeva spre varf (..) pentru ca avem specialitate si sunt numai cinci tari in Europa care au specialitate de medicina de urgenta consacrata, cu rezidentiat de cinci ani. Am avut acel program national de dotare a UPU-rilor judetene si a SMURD-urilor si Ambulantelor si atunci, practic, avem un standard de plecare pentru dotare si pentru ceea ce se cheama practica medicala", a mentionat Adela Golea.

Aceasta a adaugat ca exista, insa, si probleme din cauza carora nu pot fi implementate anumite protocoale. Una dintre problemele importate este ca nu există spitale de urgenta care sa aiba incluse toate specialitatile, iar bolnavii în stare critică sunt plimbati dintr-o cladire in alta.

"Ceea ce lucram acum si vrem sa implementam este partea de protocoale de practica si protocoale de colaborare intre specialitati. Ceea ce este particular la Cluj si ar putea fi rezolvat este acel spital de urgenta; atunci vom rezolva si partea de transporturi si partea de protocoale, pe care nu le putem implementa la nivel international. Deci, pentru o trauma ti-ar trebui sa ai, de exemplu, toate specialitatile chirurgicale in aceeasi cladire. Uneori e greu de inteles cand spui ca un pacient este critic si apoi il mai plimbi intre doua cladiri', a explicat Adela Golea.

Golea: Tinerilor medici trebuie sa li se ofere posibilitatea de dezvoltare, pentru a ramane in tara

Seful UPU-SMURD Cluj spune ca tinerii medici pleaca din Romania nu doar din cauza salariilor mici, ci si pentru ca nu au un cadru adecvat de dezvoltare profesionala.

Aceasta a declarat ca sunt si alte tari care se confrunta cu aceeasi problema in cazul rezidentilor.

"Ceea ce eu am incercat sa fac, cel putin in ultimii patru ani, este sa le ofer posibilitatea sa se dezvolte profesional, sa participe la alte intalniri internationale, sa poata sa aprecieze singuri care sunt avantajele sistemului nostru si care sunt avantajele celuilalt sistem", a mentionat Adela Golea.

Aceasta a mai spus ca, spre deosebire de alti ani, din ultimele sale serii a mai plecat in strainatate un singur rezident. "Daca vom sti sa oferim aceste conditii in care sa se dezvolte, poate ca o parte vor ramane. Unii vor merge. Probabil ca la un anumit interval de timp vor dori numai partea financiara", considera Adela Golea.
 

La Cluj se desfasoara, in perioada 26-28 iunie, prima editie a Congresului interdisciplinar de medicina de urgenta, care reuneste aproximativ 500 de participanti din tara si strainatate si 62 de traineri. Printre participanti se numara si 88 de studenti.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Seful-SMURD-Cluj_-Romania-este-spre-varful-medicinei-de-urgenta-din-Europa_20009/

lauff lautf laurf