Numai medicii infectionisti pot pune diagnosticul de boala Lyme
Conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, recomanda populatiei ca in cazul unei muscaturi de capusa sa se prezinte doar la clinici si spitale de boli infectioase pentru stabilirea diagnosticului si a tratamentului, pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit si nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienti.
„Boala Lyme poate fi prevenita simplu prin inlaturarea capusei, toaletarea plagii si administrarea unei doze de antibiotic, la indicatia medicului. Stadiile secundare si tertiare ale acestei afectiuni sunt foarte rare si nu reprezinta in niciun caz o problema de sanatate publica”, a mai spus Rafila in cadrul conferintei de presa „Mituri si adevaruri in boala Lyme”, organizata cu ocazia simpozionului „Infectiile transmise prin vectori in contextul globalizarii si al schimbarilor climatice”.
Specialistii atrag atentia asupra importantei informarii corecte, din surse legitime, despre ce inseamna aceasta afectiune, cum trebuie actionat si care sunt riscurile atunci cand vine vorba de intepatura de capusa.
Potrivit acestora, Romania nu se afla intr-o zona geografica in care incidenta bolilor transmise prin vectori sa fie ridicata, dar, cu toate acestea, modificarile climatice din ultimii ani, transporturile si turismul international favorizeaza aparitia acestor afectiuni in zone in care pana acum nu erau raportate astfel de cazuri. Drept urmare, anumite boli transmise prin vectori au inceput sa fie identificate si in tara noastra.
„Malaria, febra dengue si febra galbena reprezinta cazuri de import in Uniunea Europeana, insa probleme medicale precum infectia cu virusul West Nile, febra Chikungunya si boala Lyme apar in fiecare an in Europa, inclusiv in Romania”, a mai declarat conf. dr. Alexandru Rafila, adaugand ca bolile transmise prin vectori constituie o problema de sanatate publica la nivel global, reprezentand aproximativ 17% din patologia infectioasa.
Anual, la nivel european, sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boala Lyme, potrivit datelor de la Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (European Center for Disease Prevention and Control - ECDC). Iar, la nivel mondial, anual, se inregistreaza peste un miliard de cazuri de malarie, febra dengue, boala Lyme sau febra galbena, boli purtate de tantari, muste, capuse si alti vectori, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In ciuda faptului ca majoritatea acestor boli pot fi prevenite si tratate cu succes, anual ele sunt raspunzatoare de mai mult de un milion de decese. De asemenea, datele OMS la nivel global arata ca peste 600.000 de persoane mor anual din cauza malariei, in timp ce boala Chagas, leishmanioza si schistosomiaza afecteaza cateva milioane de oameni.
Simpozionul „Infectiile transmise prin vectori in contextul globalizarii si al schimbarilor climatice” este organizat de Societatea Romana de Microbiologie si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie „Cantacuzino”, sub egida Academiei de stiinte Medicale.
Manifestarea subliniaza importanta si necesitatea abordarii multidisciplinare integrate in reducerea incidentei bolilor transmise prin vectori si se adreseaza atat medicilor infectionisti, cat si specialistilor din domeniile conexe problematicii bolilor transmise prin vectori. Simpozionul este conceput ca o platforma de dezbatere si de identificare a noilor metode de control, de la diagnostic, tratament si preventie pana la supravegherea circulatiei si combaterea vectorilor.
Boala Lyme sau Borelioza Lyme este o boala infectioasa produsa de bacteria Borrelia Burgdorferi si transmisa omului prin intepatura de capusa. Trebuie mentionat ca nu toate capusele sunt purtatoare de aceasta bacterie si ca nu toate intepaturile de capuse produc boala Lyme. Afectiunea este atent monitorizata in Romania din anul 2010, cand au fost diagnosticate 312 cazuri. Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri de boala Lyme, cu 60% mai putine decat in anul precedent, cand au fost depistate 1.762 de cazuri.
Sursa: PaginaMedicala.ro