Imprimare

Curs international de neuroreabilitare pentru tinerii medici, la Cluj-Napoca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Intre 26-28 iunie se desfasoara, la Cluj-Napoca, cel de-al patrulea Curs International in Neuroreabilitare, ce are ca scop imbunatatirea cunostintelor tinerilor medici in acest domeniu, punandu-I la curent cu cele mai noi cercetari si rezultate in domeniul neuroreabilitarii, conform profesorului german Volker Homberg, presdesinte al Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR).

“Este nevoie de imbunatatirea nivelului de educatie al comunitatii medicale pentru a intelege cunostintele stiitifice, principiile din spatele acestor cunostinte. Ideea acestor cursuri educative este de a avea tineri medici destepti, bine pregatiti, cunoscatori ai acestor concepte din lumea fascinanta a neuroreabilitatii”, a spus prof. Volker Homberg.

“Ce facem la acest curs este ca adunam tinerii medici din intreaga lume si ii invatam aspecte relevante pentru ei. Federatia europeana, acum cativa ani, a proiectat ceea ce se numeste “postgratuate curriculum”, prin care medicii asimileaza cunostinte in domeniul neurologiei si reabilitarii. Acest curriculum are mai multe parti. Una dintre aceste parti se refera la unul sau de doi ani de rezidentiat si cuprinde un proces de invatare, incluzand aspecte importante din punct de vedere teoretic,  despre neuroreabilitare. Acest curs, care se desfasoara acum, a fost conceput in conformitate cu necesitatile de cunoastere in domeniul neuroroeabilitarii. Vrem sa subliniem importanta stiintei de baza in cadrul practicii medicale”, a mai explicat profesorul din Germania.

Conform acestuia, strategiile terapeutice in neuroreabilitare s-au schimbat foarte mult in ultimii ani. Tot mai mult se pune accent nu numai pe componenta fizica ci si pe cea cognitiva si emotionala, aceasta abordare integrata generand rezultate clinice superioare celei clasice. Fiecare domeniu vizat in cadrul acestui proces holistic a beneficiat de progresul tehnologiilor actuale: terapii asistate de roboti, noi strategii farmacologice si nonfarmacologice (stimularea magnetica si electrica, etc) de stimulare a neuroplasticitatii, programe bazate pe utilizarea principiilor “realitatii virtuale” ca sa mentionam doar cateva dintre acestea. Intelegerea profunda a mecanismelor de protectie si regenerare a sistemului nervos a permis accesul la o viziune personalizata asupra terapiiilor specifice ce se pot adresa suferintelor unui pacient.

“Traim intr-o lume intr-o continua schimbare din punct de vedere stiintific, iar cercetatorii in neurologie au facut progrese considerabile. Asftel, am invatat mai multe despre cum actioneaza creierul si am ajuns la un nivel de cunoastere stiintifica, asa incat avem mai multe moduri in tratarea pacientilor cu leziuni cerebrale”, a mai explicat profesorul german.

“Prioritatea cursului din acest an este extinderea programelor educationale spre tarile din estul geografic al Europei precum si cele invecinate acestora. Avem inscrisi peste 170 de participanti din Romania si strainatate pana in acest moment. Asa cum se poate vedea din programul cursului, ponderea lectorilor din tara noastra este mai mare decat in anii trecuti”, a explicat si Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii.

El a mai declarat ca impreuna cu ceilalti reprezentanti ai domeniului isi propune sa dezvolte neuroabilitarea in Romania.

Evenimentul este organizat de Fundatia Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii, impreuna cu Societatea de Neurologie din Romania si Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, sub egida Federatiei Europene a Societatilor de Neuroreabilitare si a Federatiei Mondiale de Neuroreabilitare. Cursul reuneste 21 de speakeri, atat din tara, cat si din Italia, Spania, Germania sau Ucraina.

Autor: Iuliana-Maria Vișan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Curs-international-de-neuroreabilitare-pentru-tinerii-medici_-la-Cluj-Napoca_20004/

lauff lautf laurf