Imprimare

750 de asistenti medicali vor beneficia de cursuri finantate din fonduri europene

Adaugat in Stiri din domeniul medical

750 de asistenti medicali vor beneficia de cursuri gratuite in cadrul proiectului “Acces la formare profesionala continua pentru angajatii din sectorul sanitar-PROSANIT”, derulat din aprilie 2014, pana in octombrie 2015. Bugetul acestui proiect ajunge la aproape patru milioane de lei si este finantat din fonduri europene, beneficiar fiind Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

„Va invitam sa va alaturati, sa participati la proiectele noastre. Noi am scris trei proiecte, in afara de acesta, mai sunt doua. Si toate trei sunt punctate cu punctaj aproape maxim”, a spus Timofte Mircea, presedintele OAMGMAMR.

Proiectul are ca obiective: promovarea beneficiilor formarii profesionale contionue, prin orinetarea profesionala si informarea a 750 de angajati din sectorul sanitar, din sase regiuni de dezvoltare (Sud-Vest Oltenia, Bucuresti-Ilfov, Sud-Est, Sud, Vest si Nord-Vest), dar si cresterea participarii la formarea profesionala continua, prin dezvoltarea unui program de formare in domeniul sanitar si derularea a trei programe de calificare in acest domeniu.

„Proiectele europene sunt niste proiecte care vin sa ajute oamenii. (...) In acest proiect dorim ca 750 de sa participle la cursuri de calificare, la activitati de orientare si consiliere si sa obtina o certificare suplimentara. Pe de alta parte, in cadrul proiectului se mai doreste sa se dezvolte si un alt program de formare profesionala in domeniul sanitar. Ca si obiective specifice, (...) este foarte important ca oamenii sa inteleaga beneficiile pe care le au prin formarea profesionala continua, si faptul ca in noua economie, in noile trenduri, nu mai este suficient sa te formezi o singura data, ai facut la un moment dat o scoala, te-ai oprit acolo . Acum, lucrurile se misca foarte rapid si esti nevoit permanent sa iti imbunatatesti competentele, sa ai abilitati noi”, a spus managerul proiectului, Ana Dulu.

Cele trei programe de formare profesionala vor viza calificarea angajatilor ca baby-sitter (300 de persoane, din cele 750), ingrijirea batranilor la domiciliu (300 de persoane) si ingrijirea bolnavilor la domiciliu (150 de persoane), a mai spus managerul proiectului.

Cum se pot inscrie asistentii in grupul-tinta al programului

In aceasta perioada, se recurteaza grupurile-tinta, care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa nu fi participat la aceleasi activitati ale proiectului pe nici un alt proiect cofinantat din bani europeni, sa fie angazat in sistemul sanitar, sa fie absolvent, cu diploma, a oricarei institutii de invatamant (gimnaziala, liceala, superioara) sau sa aiba disponibilitatea de a participa la toate activitatile din proicet pentru care a fost selectat.

In ceea ce priveste documentatia necesara, este nevoie de: completarea unui formular de inregistrare in grupul-tinta, corect si semnat; de o declarative pe proprie rapundere ca este prima oara cand asistentul medical participa la acest tip de cursuri de formare profesionala continua; de o adeverinta de la locul de munca, prin care se arata ca persoana este angajata in sistemul de sanatate; dar si de diploma de studii, in copie; de certificatul de nastere, in copie; de certificatul de casatorie, dupa caz; si de buletin in copie.

Nivelul studiilor poate reprezenta un avantaj: persoanele angajate in sistemul sanitar cu studii primare, gimnaziale si liceale au intaietate pe listele pentru calificarile vizate. Astfel, pentru calificarea ca baby-sitteri, acestia ar trebui sa aiba minimum patru clase, iar pentru ingrijitor bolnavi la domiciliu, minimum zece clase.

Asistentii medicali care vor absolvi aceste cursuri, vor primi si o subventie

La finalizarea cursurilor, toate persoanele certificate vor primi si o subventie, incepand de la 1080 de lei , pana la 2880 de lei. Subventia se va acorda o singura data, la finalizarea cursului si va fi conditionata de participarea persoanelor la orele de curs de teorie si practica din afara orelor de program, cat si de promovarea examenului aferent si obtinerea certificatului de calificare.

Organizatorii vor promovabilitate de 85%

Din cei 750 de participanti, se estimeaza ca ponderea certificarii acestora sa fie in proportie de 85%. De asemenea, se asteapta ca 675 de persoane sa fie femei.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, 164/2.3/S/138111 si are un buget de 3.811.000 milioane de lei, din care 2% sunt asigurati de OAMGMAMR. Mai multe detalii despre proiect gasiti accesand pagina oficiala a OAMGMAMR.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/750-de-asistenti-medicali-vor-beneficia-de-cursuri-finantate-din-fonduri-europene_20017/

lauff lautf laurf