Studiu: Celulele stem din pulpa dentara pot fi folosite ca tratament pentru AVC cauzat de caldura
Oamenii de stiinta din Taiwan au descoperit ca injectiile intravenoase cu celule stem extrase din pulpa dentara umana au un efect protector impotriva leziunilor cerebrale produse din cauza accidentului vascular cerebral (AVC) cauzat de caldura, la soareci.
Cercetarea este eficienta si ar putea avea succes in prevenirea leziunilor neurologice cauzate de AVC la oameni, conform Medical News Today.
„Moartea din cauza AVC este in crestere la nivel mondial si leziunile creierului aparute in urma AVC reprezinta a treia cauza de mortalitate in lume dupa bolile cardiovasculare si leziunile traumatice craniocerebrale. AVC cauzat de caldura este caracterizat prin hipertermie, raspuns sistemic inflamator, insuficienta multipla de organ si disfunctii cerebrale”, a spus cercetatorul care a condus studiul, dr. Ying-Chu Lin de la the Kaohsiung Medical University School of Dentistry, din Taiwan.
Pentru a studia beneficiile si efectele terapeutice acordate de catre celulele stem provenite de la pulpa dentara umana, cercetatorii au tratat cu aceste celule soareci care au suferit de AVC cauzat de caldura.
Potrivit echipei de cercetare, aceste celule au avut o "rata de proliferare semnificativ mai mare" decat celulele stem din maduva osoasasi au avantajul de a fi usor de recoltat. Tot aceste celule provenite de la pulpa dentara umana ajuta la o serie de factori de crestere, inclusiv la factorul de crestere a endoteliului vascular si la migratia si diferentierea celulelor endoteliale progenitoare.
„Am observat ca administrarea intravenoasa a acestor celule stem imediat dupa AVC cauzat de caludra a dus la o serie de beneficii terapeutice, incluzand inhibarea deficitului neurologic si o reducere a leziunilor creierului. Banuim ca efectul protector al acestor celule stem poate fi corelat cu scaderea raspunsului de faza acuta, cu scaderea stresului oxidativ si cu o crestere a activitatii axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian de dupa AVC”, a mai explicat dr. Lin.
Exista si cateva dezavantaje ale acestei metode in terapia experimentala, conform cercetatorilor. Unul dintre acestea este cantitatea redusa de celule stem aflate in pulpa dentara. De asemenea, transplantul cu aceste celule stem a fost corelat cu respingerea acestora de catre sistemul imunitar dar si cu aparitia cancerului.
„Acest studiu reprezinta un prim pas in terapia tratamentului AVC cauzat de caldura. Este nevoie de alte cercetari viitoare pentru a se observa beneficiile reale ale unui astfel de tratament”, a spus dr. Shinn-Zong Lin, profesor in Neurologie la China Medical University Hospital, Beigang, din Taiwan.
Studiul este publicat in revista Cell Transplantation care poate fi accesata online.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro