Imprimare

Transplant de os realizat in premiera la Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Spitalul Judetean de Urgenta din Craiova a fost realizat, miercuri, primul transplant de os in Clinica de Ortopedie si Traumatologie, care a fost acreditata recent pentru astfel de interventii, conform Agerpres.

Pacientul care a beneficiat de acest transplant este un barbat de 70 de ani care avea implantata de noua ani o proteza de sold in urma unui accident si care in timp se deteriorase. Grefa osoasa a fost adusa de la Banca de tesuturi si organe a Spitalului Clinic Colentina din Bucuresti si a fost prelevata de la un pacient aflat in moarte clinica.Interventia chirurgicala ortopedica de la Craiova, la care a fost prezent si prof. dr. Andrei Nica, directorul Departamentului de Transplant Osos Bucuresti, a durat aproape trei ore si a fost realizata de o echipa de medici craioveni condusa de conf. univ. dr. Dan Grecu, seful Clinicii de Ortopedie si Traumatologie a SJU Craiova.

Potrivit conf. univ. dr. Dan Grecu, pacientul poate sa mearga a doua zi dupa interventie, insa se va putea sprijini total pe acest os doar dupa ce se va integra in totalitate. "Pacientul in principiu de maine poate sa mearga. Trebuie sa tinem cont ca are 70 de ani si a pierdut aproape un litru jumate de sange, iar acest os a fost pus intr-un spatiu foarte mare si trebuie sa se integreze. Pana atunci nu trebuie sa se sprijine total pe el", a spus dr. Grecu.

Clinica de Ortopedie si Traumatologie din Craiova este singura clinica din sudul tarii care este acreditata pentru transplant de os, iar specialistii isi doresc ca aici sa se realizeze si operatii de inlocuire de ligament provenit de la alti pacienti. "Colegii de aici (n.red.: de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova) sunt foarte bine pregatiti sa poata rezolva si acele grefe de tendon", a spus prof. univ. dr. Andrei Nica.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Transplant-de-os-realizat-in-premiera-la-Spitalul-Judetean-de-Urgenta-din-Craiova_20027/

lauff lautf laurf