Imprimare

Biografie: 80 de ani de la moartea savantei Marie Curie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Marie Curie s-a nascut pe 7 noiembrie 1867, la Varsovia, in Polonia si a devenit prima femeie care a castigat Premiul Nobel si singura care a castigat acest premiu in doua domenii diferite: Fizica si Chimie. Eforturile Mariei, alaturi de sotul sau, Pierre Curie, au dus la descoperirea poloniului si radiul, iar dupa moartea sotului, la descoperirea razelor X.

Ea a murit pe 4 iulie, in 1934, la Sancellemoz, Franta.

Primii ani de viata

Maria Sklodowska, devenita Curie dupa casatorie, s-a nascut in Varsovia, Polonia, pe 7 noiembrie 1967. Parintii ei erau amandoi profesori, ea fiind cea mai mica dintre cei cinci copii. Inca de la o varsta frageda, Marie avea inclinatie spre matematica si fizica, exceland la scoala. La varsta de 10 ani, i-a murit una dintre surori, pe nume Zofia, de tifos exantematic, iar la distanta de un an, se stinge si mama, Bronsitwa, de tuberculoza.

Tanara Maria se refugiaza in studiu, unde obtine rezultate maxime. La varsta de zece ani, studia in aceeasi clasa cu sora ei mai mare, Helena, de 12 ani. In 1883, la 15 ani, Maria este absolventa a cursurilor secundare cu medalia de aur. Marie se inscrie la cursuri la care puteau participa si femei. Intra in organizatia clandestina feminista Universitatea Ambulanta si ia legatura cu conceptiile pozitiviste ale lui Auguste Comte.

Cu toate ca ar fi dorit sa isi continue studiile la Universitatea din Varsovia, Marie nu reuseste din cauza epocii: femeile nu aveau dreptul la studii universitare. Asfel, tanara se decide sa isi continue studiile peste hotare, insa nici acest lucru nu era posibil din motive financiare. Din cauza acestor dificultatisi pentru a putea finanta studiile de medicina pe care sora sa, Bronisława, le incepuse la Paris, la 17 ani, Marie incepe sa lucreze ca guvernanta. Bronisława porneste la Paris in ianuarie 1886, cu promisiunea ca, dupa ce va deveni medic, sa finanteze si studiile Mariei.

Pregatirea universitara in Franta

La Paris, Bronisława se logodeste cu un medic polonez, pe care il chema tot Kazimir, si o invita pe sora sa, Marie sa locuiasca la ei. In 1891, este admisa la Universitatea din Paris, la Sorbona. Au urmat ani grei, in care Curie a suferit din lipsa banilor, insa cu toate acestea, a reusit sa obtina licenta in fizica, in 1893, si in matematica, un an mai tarziu.

Colaborarea cu Pierre Curie

...

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Biografie_-80-de-ani-de-la-moartea-savantei-Marie-Curie_20031/

lauff lautf laurf