Imprimare

Controale CNAS: Sanctiuni de peste sapte milioane de lei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In urma controalelor din luna mai intreprinse de CNAS, impreuna cu MS, in 77 de spitale din intreaga tara, aflate in contract cu statul, s-au depistat nereguli sanctionate cu peste sapte milioane de lei.

In 37 de spitale au fost constatate neconcordante intre datele din FOCG (Foaie de Observatii Clinice Generale) / FSZ (Foaie de Spitalizare de Zi) si criteriile de internare pentru cazurile de spitalizare continua sau de zi, de exemplu: urgentele medicale nu s-au regasit consemnate in evidentele UPU/CPU sau aveau bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/bilet de internare sau codurile de boala raportate spre decontare nu se incadreaza in lista urgentelor medico-chirurgicale, cele mai multe dintre acestea fiind servicii medicale efectuate la cererea pacientului.

In 60 de spitale au mai fost constatate deficiente referitoare la modul de intocmire si completare a FOCG/FSZ, precum: neconcordante intre diagnosticul de internare, interventiile chirurgicale efectuate si foaia de observatie clinica - terapie intensiva si proceduri codificate eronat; modificarea datei externarii; diagnosticele secundare nu au fost sustinute prin examene clinice, paraclinice si tratament sau necodificarea diagnosticului la internare.

De asemenea, din cei 77 furnizori de servicii medicale spitalicesti controlati, 33 nu au intocmit decontul de cheltuieli care se elibereaza pacientului pentru serviciile medicale prestate. Conform prevederilor Ordinului ministrului sanatatii nr. 1100/2005, acest document trebuie intocmit la externarea pacientului in trei exemplare, din care un exemplar se inmaneaza pacientului, unul ramane anexat la foaia de observatie, iar al 3-lea exemplar se transmite si se pastreaza la compartimentul financiar-contabil.

Au fost identificate situatii in care decontul de cheltuieli din FOCG nu include si valoarea investigatiilor paraclinice (analize de laborator, examene radiologice si investigatii de inalta performanta) suma aferenta acestora fiind zero, desi exista investigatii paraclinice efectuate in laboratoarele proprii ale spitalului.

In 22 de unitati sanitare controlate, echipele de control au constatat faptul ca, pana la data efectuarii controlului, nu au fost raportate catre CAS listele de prioritate a cazurilor programabile, conform prevederilor Ordinului MS/CNAS nr. 423/191/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare in anul 2013 a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, cu modificarile și completarile ulterioare, Anexa nr. 17, art. 15 alin.(3). Acest ordin prevede ca, pentru incadrarea in sumele contractate cu casele de asigurari de sanatate, spitalele vor intocmi liste de prioritate pentru cazurile programabile, daca este cazul, cu exceptia cazurilor de urgenta medico-chirurgicala, a cazurilor care necesita internare in sectiile de obstetrica si neonatologie si a bolilor cu potential endemo-epidemic. Odata cu raportarea ultimei luni a fiecarui trimestru, spitalele au obligatia sa depuna la casa de asigurari de sanatate numarul cazurilor programate aferente trimestrului respectiv.
Au fost identificate situatii in care au fost efectuate servicii medicale la cererea asiguratului, contra cost, care au fost totodata raportate, validate si decontate de CAS in aceeasi luna. Tot in cadrul acestor spitale au fost intocmite pentru acelasi pacient, in aceeasi zi, atat FOCG cat si FSZ, acestea fiind, de asemenea, raportate, validate si decontate de CAS in aceeasi luna.

In unele spitale s-a constatat ca nu erau asigurate toate medicamentele si materialele sanitare pentru pacientii internati in regim de spitalizare continua, nerespectandu-se prevederile legale privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pe anii 2013-2014. Echipele de control au constatat in unele spitale neconcordante intre prescriptiile medicale din FOCG si eliberarea medicamentelor din farmacia spitalului, conform condicilor de medicamente.

„Neregulile constatate cu ocazia acestor controale ne demonstreaza ca nu toti furnizorii de servicii medicale inteleg ca banii din sistemul de asigurari de sanatate trebuie sa fie folositi in mod responsabil si eficient, in beneficiul pacientilor. Vom continua astfel de actiuni impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a urmari modul in care sunt tratati pacientii si pentru a preveni risipa banilor din sistem”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

In perioada 05.05.2014 – 30.05.2014, in baza Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 482/281/30.04.2014, au fost efectuate actiuni de control la nivelul furnizorilor de servicii medicale spitalicesti aflati in relatii contractuale cu casele judetene de asigurari de sanatate, respectiv a municipiului Bucuresti. Echipele mixte, constituite din reprezentanti ai CNAS, ai caselor de asigurari de sanatate judetene/municipiului Bucuresti si ai directiilor de sanatate publica judetene/municipiului Bucuresti, au verificat 77 de spitale din toata tara, care au in structura lor sectii de chirurgie.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Controale-CNAS_-Sanctiuni-de-peste-sapte-milioane-de-lei_20036/

lauff lautf laurf