Imprimare

Dosarul electronic ridica probleme de legislatie si etica (interviu dr. Sandra Alexiu)

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Dosarul electronic are atat minusuri, cat si plusuri, iar medicii de familie ridica probleme legate de legislatie si etica in implementarea acestuia. Dr. Sandra Alexiu, vicepresedinte SNMF, a vorbit mai multe despre acesta pentru PaginaMedicala.ro, comparandu-l cu alte proiecte asemanatoare din strainatate.

Dosarul electronic, functional in special pentru spitale si ambulatoriul de specialitate

Implementarea dosarului electronic ar fi trebui sa se faca in primul rand in cazul spitalelor, pentru o mai buna desfasurare a activitatilor, pentru transparenta banilor, dar si pentru crearea unei baze de date bine stabilita cu privire la pacientii internati, a explicat vicepresedintele SNMF.

„Daca s-ar incepe in acest fel, poate ca si spitalele ar fi stimulate sa inceapa acest sistem de informatizare intens si sa isi achizitioneze semnatura electronica, fara de care nu pot emite retete si nu pot functiona in sistem. In ambulatorii, unde este mai mica incarcatura birocratica si incarcatura de timp a medicilor cu consultatiile poate ca ar fi mai simplu sa functioneze dosarul electronic daca s-ar incepe la acest nivel. Pentru ca a avea in plus de incarcat date din partea medicilor de familie, care sunt si asa suprasolicitati, cu softul de cabinet, cu emiterea retetei electronice, precum si cu alte lucruri pe care trebuie sa le faca in continuare si electronic, si pe hartie, nu mai exista timp pentru conslutatia clasica. Ar fi necesar ca intai sa se inceapa implementarea dosarului electronic dupa ce se pune la punct suportul legislativ si se stabileste chestiuna etica si apoi sa fie implementat intai in spital, in ambulatoriu si apoi la medicul de familie”, a explicat dr. Alexiu.

Dosarul este o problema de etica si de legislatie

Dr. Sandra Alexiu a pus in discutie problemele legislative si de etica pe care dosarul le are la ora actuala. O problema pusa este cea prin care inca nu se cunoaste cine detine proprietatea datelor pacientilor.

„Nu exista intocmai bine clarificate conditiile in care se desfaoara acest lucru, adica suportul legislativ pentru care dosarul electronic sa functioneze, si partea etica, adica necesitatea unui consimtamant informal din partea pacientului care sa stie ca datele lui sunt preluate de dosarul electronic si ca sunt utilizate in sistemul national de asigurari. Si de asta, credem ca in acest moment ar fi trebuit sa se incerce intai o pilotare, ca trebuie pusa la punct partea legislativa pe baza careia sa se desfaosare activitatea in dosarul electronic si mai ales, nu cred ca ar fi trebuit sa se inceapa de la medicul de familie, pentru ca, in ciuda faptului ca noi am intrat primii in acest sistem(...), s-a vazut deja ca restul sistemului nu reactioneaza, desi este obligatorie prescrierea electronica si ca in acest moment o foarte mica parte din spitale emit reteta electronica si practic implementarea modificarilor legislative nu se face la timp si nu se respecta de catre ambulatoriile de specialitate, mai ales cele integrate in spitale, si de catre spitale”, a spusmedicul de familie.

Ar fi trebuit sa se stie inca de la inceput cine detine proprietatea datelor pacientilor, in ce masura exista acces la aceste date: daca au acces medicii – ce medici, in ce masura au acces si la cate din date -, daca au acces pacientii, la care din date au acces si la ce pot face modificari, a mai explicat vicepresedintelui SNMF.

Urmarirea mai riguroasa a banilor cheltuiti de stat

Mai putin de jumatate din medicii de familie lucreaza cu softul gratuit oferit de stat; tot ei sunt cei care incarca automat datele in dosarul electronic, fara consimtamantul pacientilor.

„Cei care lucreaza in aplicatia SIUI/MF, putin mai putin de jumatate din medicii de familie din tara asta, raporteaza date automat nu pentru ca vor, nu pentru ca pacientii si-au dat acordul, ci pentru ca altfel nu pot merge mai departe sa emita reteta electronica pana nu furnizeaza datele in soft, or asta este o preluare automata a datelor, fara ca medicul sau pacientul sa o fi cunoscut de la inceput”, a explicat dr. Alexiu.

Cu toate acestea, dosarul ajuta la observarea mai buna a modului in care sunt cheltuiti banii in sistem.

„Dosarul electronic este un lucru foarte bun pentru urmarirea banilor in sistem, nu munca medicului. Este o altfel de munca, trebuie sa trecem la introducerea unor date electronice pentru care unii nu sunt pregatiti, mai putin medicii de familie, pentru ca noi deja am fost inclusi in sistemul de informatizare”, a spus dr. Alexiu pentru PaginaMedicala.ro.

Cursuri de aprofundare in lucrul cu dosarul electronic, pentru medici

Conform aceleiasi surse, ar fi fost nevoie de cursuri de formare a medicilor pentru a intelege pe deplin cum funtioneaza dosarul si pentru a lucra fara probleme si fara erori pe aceasta platforma.

De asemenea, populatia ar trebui informata prin dezbateri publice civice de amploare asa cum sunt si in alte tari, pentru ca sa poata cunoaste si intelege cum functioneaza acest dosar, unde se duc informatiile privind sanatatea oamenilor, dar si termenii de confidentialitate.

Medicul de familie ar putea fi platit in functie de incarcarea datelor in dosar

O alta problema ridicata de vicepresedintele SNMF este legata de felul in care vor fi remunerati medicii de familie pe viitor.

„Daca noi vom fi obligati sa introducem datele in dosar si vom fi platiti in functie de acestia, inseamna ca pentru pacientii ale caror date nu le putem introduce pentru ca nu avem acceputl lor, vom face munca voluntara, pentru ca medicii nu vor fi platiti pentru acestia”, a explicat dr. Alexiu.

Dosarul, in strainatate: Doar in Slovenia si Singapore a fost implementat. Marea Britanie a investit 5 miliarde de lire in el

„Reteta electronica abia acum se implementeaza in multe tari din Europa, iar dosarul electronic nu funtioneaza nicaieri, in afara de Slovenia si Singapore, din cate stiu. S-a incercat implementarea, in Marea Britanie, unde s-au cheltuit vreo 5 miliarde de lire sterline pana acum si inca nu funtioneaza cum trebuie. Ei sunt nemultumiti, medicii nu vor sa introduca date, nu au nici ei definite chestunile de etica. Insa, spre deosebire de noi, lucrurile nu sunt obligatorii, nu sunt sanctionabile, ca la noi, unde se introduc lucrurile cu forta. Mai mult decat atat, (n.r. medicii si pacientii) sunt implicati in dezbateri si discuta lucrurile acesta, pacientii sunt informati. Diferenta intre ei si noi este ca ei au facut dezbateri publice, toata lumea stie aceste lucruri. La noi inca e liniste”, a spus in incheiere dr. Alexiu.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dosarul-electronic-ridica-probleme-de-legislatie-si-etica-_interviu-dr.-Sandra-Alexiu__20040/

lauff lautf laurf