Un viitor fara pata! , campanie de prevenire a melanomului, la o noua editie
Federatia Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer au lansat joi cea de-a doua editie a campaniei despre melanom 'Un viitor fara pata!', care are ca obiectiv principal informarea si educarea publicului tanar cu privire la riscurile melanomului malign si importanta comportamentului preventiv.
Campania porneste in acest an ca raspuns la situatia statistica ingrijoratoare din Romania care indica necesitatea programelor de preventie si educatie cu privire la melanom.
"Principalul obiectiv este cresterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign in randul populatiei din Romania. Astfel, pe durata verii campania va cuprinde activitati menite sa faciliteze accesul la educatie privind melanomul. In plus, site-ul www.info-melanom.ro este o resursa constanta de informare pe care populatie o poate accesa. Datele oficiale privind incidenta melanomului malign arata ca, in lipsa unor programe ample si constante de educare pentru preventie, incepand de la cele mai mici varste, precum si in randul tinerilor si adultilor, incidenta melanomului malign creste. In perioada iulie-septembrie vom organiza actiuni speciale in cadrul evenimentelor sportive care se vor desfasura in aer liber in Bucuresti, dar si sesiuni de testare in tara, prin care vom incerca sa ii invatam pe tineri sa recunoasca din timp semnele melanomului si sa mearga la medic", a declarat presedintele FABC, Cezar Irimia.
El a spus ca, la prima editie a campaniei, anul trecut, au fost testate gratuit 1.000 de persoane, la stranduri, la mare, in centrele universitare, la evenimentele sportive.
La randul sau, directorul executiv al SRC, Adriana Melnic, a aratat ca incidenta melanomului creste intr-un ritm accelerat in segmentul de populatie 25-39 de ani.
Prezent la lansarea campaniei, profesorul doctor Dan Tipilica (dermatolog) a declarat ca peste 200.000 de cazuri noi de melanom sunt diagnosticate anual in lume, cele mai frecvente in Australia si Noua Zeelanda, unde stratul de ozon este mai subtire.
Numai in Europa anual sunt diagnosticate 86.000 de cazuri noi de melanom si se inregistreaza 20.000 de decese din aceasta cauza.
'Cele mai numeroase cazuri sunt la persoanele nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Elvetia chiar. Oricine poate dezvolta melanom. Persoanele cele mai predispuse sunt cele cu ten deschis la culoare, cu par deschis la culoare, ochi de culoare deschisa, dar si cele care s-au expus la soare foarte mult. Tumora este foarte agresiva. Melanomul se dezvolta 33% in cazul alunitelor si in cazul a 67% din tegumentele fara leziuni. Este necesar cel putin un control dermatologic pe an. Excizia melanomului in faze incipiente asigura in proportie de 98% vindecarea', a explicat profesorul doctor.
Potrivit datelor oficiale, incidenta melanomului a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Aceasta variaza in Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an in tarile mediteraneene la 12-20/100.000 pe an in tarile nordice. In Romania incidenta a crescut in ultimii 25 de ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Specialistii sustin ca daca este diagnosticat precoce si tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat in 98% din cazuri.
Ambasador al luptei impotriva cancerului de piele este jucatoarea de tenis Simona Halep.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro