Imprimare

UMF „Carol Davila” a lansat un program de practica de vara in spital pentru studenti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UMF „Carol Davila”, impreuna cu Asociatia „Centrul Roman de Initiative” a demarat proiectul „PRESMED - PRactica Europeana pentru Studentii la MEDicina”, prin care 360 de studenti ai universitatii vor face stagii de practica in spital si vor beneficia de activitati de orientare si consiliere in cariera. Proiectul este finantat din fonduri europene.

Proiectul vine in intampinarea nevoilor studentilor la Medicina din Bucuresti, prin organizarea de stagii de practica, sub coordonarea unor cadre universitare, dar si prin vizite de studiu in locatii importante in formarea lor. In plus, proiectul ofera pentru cei 360 de studenti din Bucuresti activitati de orientare si consiliere in cariera, precum si un ghid tiparit de orientare si consiliere in cariera, conform institutiei de invatamant superior.

In completarea stagiilor de practica, vizitele de studiu vor fi gazduite de unitati precum: o clinica medicala, un laborator de cercetare, o sala de operatie din spital, un centru de radio-diagnostic, un centru de radioterapie oncologie, un laborator de histopatologie, un laborator de analize medicale, o unitate de primiri urgente, o sectie de anestezie si terapie intensiva si o expozitie de produse si echipamente medicale.

”Credem ca oamenii fac diferenta - prin proiectele noastre, facem tot posibilul sa oferim posibilitati reale de dezvoltare participantilor. Vizam dezvoltarea si excelenta, de aceea incercam, impreuna cu partenerii nostri, sa redefinim modalitatea de realizare a stagiilor de practica din domeniul medical. Studentii mai bine pregatiti azi vor fi specialistii in medicina de maine”, a spus prof. univ. dr. Ioan Lascar, prorector stiintific al UMF "Carol Davila" Bucuresti.

Practica vizeaza si studentii din anul I de la Medicina. „Practica de vara pentru studentii la medicina ofera prigilegiul contactului direct cu pacientul. intr-o prima etapa, respectiv in anul I, studentii sunt indrumati de catre cadrele didactice in vederea dezvoltarii abilitatii de comunicare cu pacientul, adica invata ABC-ul intocmirii unei anamneze corecte, care reprezinta baza informationala pentru stabilirea unui diagnostic clinic initial si constituie fundamentul pentru structurarea strategiei de evaluare paraclinica.

In acelasi timp, studentii anului II iau contact direct cu modalitatile de ingrijire a pacientilor cu profil chirurgie plastica, respectiv pregatirile preoperatorii si ingrijirile postoperatorii.

Studentii din anii III-IV sunt progresiv implicati in activitatile concrete ce vizeaza ingrijirile specifice specialitatii chirurgie plastica pentru regiunea cranio-faciala. Perioada de practica de vara ofera in acelasi timp si oportunitatea efectuarii unor gesturi si tehnici specifice in laboratorul de microchirurgie al Clinicii, in vederea familiarizarii cu domeniul microchirurgiei reconstructive in etapa experimentala.

Anii avansati, respectiv IV, vor avea acces in sala de operatii pentru a asista la desfasurarea interventiilor specifice de diferite grade de complexitate. Scopul final este reprezentat de familiarizarea studentilor cu sfera de preocupare a domeniului chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva in regiunea cranio-faciala precum si confruntarea in etapa experimentala cu exigentele impuse de practicarea acestui domeniu. Este astfel oferita oportunitatea stabilirii concordantei intre dorinta de a practica aceasta specialitate prin dobandirea unor abilitati tehnice strans legate de cultivarea aptitudinilor personale, sub indrumarea unor cadre didactice cu competenta si experienta in domeniu”, a explicat as. univ. drd. Razvan Nicolae Teodoreanu, medic primar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva.

Proiectul „PRESMED - PRactica Europeana pentru Studentii la MEDicina” este finantat prin programul european POSDRU/161/2.1/G/ 135696.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/UMF-_Carol-Davila_-a-lansat-un-program-de-practica-de-vara-in-spital-pentru-studenti_20051/

lauff lautf laurf