Imprimare

Studiu: A fost descoperita o gena ce ar intarzia aparitia Alzheimer

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O anumita gena ar putea intarzia cu cel putin patru ani declansarea bolii Alzheimer, afirma o echipa de cercetatori canadieni intr-un studiu, conform Agerpres.

Cercetatorii au descoperit ca o varianta naturala a unei gene numite "HMG CoA reductaza", prezenta la 25% dintre americani si canadieni, reduce considerabil riscul de a dezvolta aceasta boala care se afla la originea pierderii memoriei, se arata in studiul aparut in revista stiintifica Molecular Psychiatric Journal.

"La purtatorii acestei variante genetice am constatat ca riscul de a dezvolta boala scad cu 50% la femei si cu 30% la barbati", a declarat dr. Judes Poirier, cel care a condus studiul desfasurat de Institutul universitar de sanatate mentala Douglas de la Universitatea McGill din Montreal.

Oamenii de stiinta care lucreaza in domeniul cardiovascular cunosc deja aceasta gena pentru rolul ei in producerea colesterolului. "Cercetatorii au observat scaderea numarului de cazuri de Alzheimer la pacientii care luau anumite tipuri de statine pentru reducerea nivelului de colesterol", a spus dr. Poirier.

Statinele, inhibitori chimici ai functionarii acestei gene, ar avea acelasi efect asupra bolii Alzheimer ca si varianta naturala a genei descoperite de cercetatorii de la Institutul Douglas. "Daca am reusi sa producem un medicament care ar putea intarzia cu cinci ani aparitia bolii, s-ar putea reduce la jumatate numarul de cazuri de Alzheimer intr-o generatie", a mai adaugat doctorul.

Circa o suta de medicamente au fost testate la scara mondiala, care sa intarzie, sa scada sau sa previna efectele bolii Alzheimer, ce afecteaza in jut de 40 de milioane de persoane, dar, cel putin pana acum, niciunul nu a fost eficient.

Un studiu la scara mica va fi realizat la toamna la Institutul Douglas din Montreal pe 150 de pacienti pentru a testa noua ipoteza. Daca testele vor fi concludente, dr. Poirier spera sa gaseasca finantarea necesara pentru lansarea unui studiu mult mai vast.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Studiu_-A-fost-descoperita-o-gena-ce-ar-intarzia-aparitia-Alzheimer_20058/

lauff lautf laurf