Investitie de 15 milioane de lei la Spitalul Universitar de Urgenta Militar
Un centru modern de oncologie si un bloc operator dermato-oncologic au fost inaugurate vineri, 18 iulie, de catre ministrul Apararii, Mircea Dusa, si ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila”. Pentru modernizare, s-au alocat 15 milioane de lei.
Proiectul a inceput in 2013 si a fost finantat din bugetul Ministerului Apararii Nationale.
“Am alocat 15 milioane de lei si am modernizat cele doua sectii de radioterapie si dermato-oncologie. Am achizitionat aparatura de ultima generatie in aceste sectii. Din cauza solicitarilor mari de radioterapie, am aprobat suplimentarea organigramei pentru a se lucra in doua schimburi, dar se pare ca va trebui in trei schimburi. Noi tratam pacientii din sistemul de Aparare, dar avand in vedere solicitarile foarte mari pe acest domeniu vom sta la dispozitia cetatenilor care au nevoie de aceste servicii medicale. In acest an vom moderniza si alte sectii, cum ar fi cea pentru implantul de cornee, si vom infiinta la Spitalul Militar un Centru de excelenta. In luna noiembrie se va finaliza Centrul de excelenta in tratamentul glaucomului", a declarat ministrul Apararii, Mircea Dusa.
Ministrul a spus ca MApN face eforturi pentru ca militarii raniti in teatrele de operatii sa fie tratati corespunzator, subliniind ca tratamentele, fie ca se fac in SUA sau in alta parte, sunt platite de minister.
Programul de radioterapie ar putea fi complet functional intr-un an si jumatate
La randul sau, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a apreciat investitiile facute la Spitalul Militar si a anuntat ca, din toamna, cu ajutorul Bancii Mondiale, se va putea incepe un program mai larg de radioterapie.
"Vom avea sprijin si de la nivelul autoritatilor locale si al MApN si vom reusi constructia mai multor asemenea 'buncare' de radioterapie si in circa un an jumatate vom putea acoperi o mai mare parte din numarul de solicitari. Din pacate, in ultimii anii nu s-a facut mare lucru", a afirmat Banicioiu.
Ministrul Sanatatii a aratat ca Programul national de radioterapie va fi functional intr-un an si jumatate, raspunzand unei intrebari din partea presei, si ca este gata sa isi dea demisia, daca acest lucru nu se va realiza.
"Eu fac Programul national de radioterapie si, daca el nu va fi functional intr-un an jumatate, din aceasta toamna, imi dau demisia. Dar ce faceti dvs. cu ceilalti ministri, din ultimii 25 de ani, care nu au facut nimic pentru radioterapie", a spus Banicioiu.
In Bucuresti exista sectii de radioterapie la Institutul Oncologic si la spitalele Fundeni, Coltea si Elias.
Sursa: PaginaMedicala.ro