Busoi (europarlamentar): Multi bolnavi de hepatita ar fi capatat infectia la stomatolog
Europarlamentarul Cristian Busoi, fost presedinte al CNAS, a declarat intr-o dezbatere, in cadrul campaniei „STOP Hepatita”, ca din cunostintele sale, multi dintre bolnavii de hepatita ar fi fost infectati la stomatolog, lucru care poate ridica o problema majora.
Astfel, el a atras atentia ca este nevoie de campanii de constientizare a riscurilor imbolnavirilor cu virusurile hepatice B si C si la nivelul personalului medical.
„Foarte multe persoane cu care am discutat, foarte multi pacienti, cei pe care ii cunosc si cei cu care am interactionat in cele 8 luni cat am fost presedinte al CNAS, afirma ca ar fi capatat infectia de la stomatolog. Poate fi doar o opinie, doar o parere, poate fi insa si o problema serioasa, pe care trebuie sa o privim cu ingrijorare si trebuie ca toate aceste campanii de constientizare a riscului sa includa si partea de personal medical”, a explicat Busoi.
Totodata, europarlamentarul a facut referire si la grupul de risc format din personal medical ce se expune imbolnavirii cu hepatita, in ciuda masurilor de preventie luate.
„In Romania, avem cateva grupuri de risc, care nu mai exista in UE: vorbim de populatia de 40-60 de ani, care a fost supusa inainte de revolutie, ba chiar si in primii ani dupa revolutie, daca ne referim la transfuziile de dupa 1990 (...). Vorbim depsre infectiine nosocomiale mult mai raspandite in Romania si de un grup de risc mult mai puternic afectat decat in Europa: personalul medical, care risca foarte mult sa se infecteze in spitale, luand chiar cele mai bune masuri”, a spus Cristian Busoi.
El a propus ca sa se organizeze, in toamna, la Bruxelles, o intalnire pe tema hepatitei, pentru a face un pas inainte in gasirea solutiilor la nivel european.
Romania, prima in Europa in ceea ce priveste prevalent cu hepatitele B si C
Conf. dr. Liana Gheorghe, de la Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, a declarat, in cadrul aceleiasi dezbateri, ca Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste prevalenta infectiilor virale B si C si ocupa locul 25 in Euro Hepatitis Index 2012, in ceea ce priveste performanta in domeniul sanatatii, in 35 de tari, din perspectiva consumatorului.
„Pot sa afirm cu certitudine ca Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste prevalenta infectiilor virale B si C, ca date de prevalenta la suta (n.r. de locuitori), un milion si jumatate, doua milioane de persoane formand in mare parte un bazin silentios, necunoscut de infectie virala B si C, cu potentialul lor de cronicizare, de ciroza virala, de cancer hepatic”, a explicat conf. Liana Gheorghe.
Promisiuni pentru introducerea triplei terapii in cazul bonavilor de hepatita
Presedintele ANMDM, Marius Savu, a declarat ca se doreste evaluarea triplei terapii si, poate introducerea acesteia pe noua lista de compesate, insa numai daca preturile acestor medicamente vor fi accesibile pentru Romania.
„Deocamdata este dubla terapie cu interferon pentru cei care sufera de aceasta boala, probabil ca va fi evaluata si tripla terapie si speram ca incepand din iarna, daca noile medicamente „interferon free” vor fi autorizate la nivel european si daca preturile vor fi rezonabile, sa putem si noi sa incepem folosirea acestor medicamente pentru bolanvii de hepatita”, a declarat Marius Savu.
Problematica hepatitei a fost dezbatuta in cadrul campaniei „STOP Hepatita”, initiata de Fundatia Renasterea, saptamana trecuta.
La dezbatere, al carei scop a fost aducerea in atentie a problematicii hepatitei la nivel national si european, au participat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ambasadorul Italiei la Bucuresti, Diego Brasioli, europarlamentarii Cristian Busoi si Claudia Tapardel, Andrew Stainthorpe, expert National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE), Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale pentru Medicamente si Dispozitive Medicale (ANMDM), precum si reprezentantii celor trei organizatii semnatare ale parteneriatului ''STOP Hepatita'' - Mihaela Geoana, presedinta Fundatiei Renasterea, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, de la Societatea Romana de Boli Infectioase si HIV/SIDA, si conf. dr. Liana Gheorghe, de la Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro