Imprimare

In Japonia functioneaza o banca de celule stem obtinute din masele de minte

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O banca de celule stem pluripotente induse (iPS) obtinute din pulpa dentara a maselelor de minte extrase de la pacienti a inceput sa fie creata in Japonia si va servi pentru cercetari in domeniul medicinei regenerative, conform Agerpres. Celulele iPS au capacitatea de a genera orice tip de tesut uman.

Banca genetica va fi realizata de o echipa de specialisti de la Universitatea din Gifu (centrul Japoniei), pe baza unui acord incheiat cu mai multe clinici de stomatologie, de la care vor proveni maselele. Profesorul Kenichi Tezuka, care coordoneaza colectivul de cercetatori, a dezvoltat o metoda de obtinere a celulelor iPS conlucrand cu Shinya Yamanaka, cel care a descoperit acest tip de celule.

Maselele vor fi analizate, iar cele al caror material genetic se va dovedi compatibil din punct de vedere imunologic cu mari parti din populatia Japoniei vor fi folosite pentru obtinerea de celule iPS. In acest fel, proiectul prevede crearea a opt linii de iPS care sa poata fi acceptate de jumatate din populatia tarii. Celulele obtinute vor fi predate unor universitati si centre stiintifice, inclusiv din mediul privat, pentru a face cercetari si studii clinice.

Se spera ca primele loturi de celule iPS vor fi livrate in acest an si vor fi folosite in tratarea unor probleme oculare, a unor leziuni ale maduvei coloanei vertebrale sau a unor afectiuni cardiace grave.

Shinya Yamanaka a primit premiul Nobel pentru Medicina in 2012 pentru metoda dezvoltata de el pentru crearea celulelor iPS prin reprogramarea celulelor adulte.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/In-Japonia-functioneaza-o-banca-de-celule-stem-obtinute-din-masele-de-minte_20071/

lauff lautf laurf