Imprimare

Prof. Muresanu: Neuroreabilitarea, o stiinta de granita ce necesita munca in echipa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Prof. dr. Dafin Muresanu a vorbit pentru PaginaMedicala.ro despre neuroreabilitare, despre echipa de medici necesara, dar si despre neurolog, ca pion central in coordonarea echipei si observarea pacientilor.

„Neuroreabilitarea este o stiinta de granita si aceasta se rasfrange si asupra practicii medicale. Practica medicala este legata de realitate si atunci neuroreabilitarea nu poate fi facuta decat in echipa. Aceasta echipa trebuie coordonata de neurolog. Bolile neurologice sunt diagnosticate, evaluate, tratate de neurolog. Neurologul intelege modul de functionare al sistemului nervos, deci intelege natura bolii, ceea ce ar trebui facut si intelege si mecanismele de regenerare ale sistemului nervos, mult mai bine decat alti medici de alta specialitate. Activitatea centrata pe pacient, nu se poate realiza decat in echipa. E nevoie de medicul specialist de medicina fizica si recuperatorie, e nevoie de psiholog, de logoped, de asistenti specializati. Aceasta echipa trebuie coordonata de catre un neurolog”, a explicat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Echipa de medici care se ocupa de neuroreabilitare trebuie sa urmareasca anumite tinte in acest proces.

„Majoritatea afectiunilor neurologice, daca nu toate, determina sechele care duc la scaderea capacitatii bolnavilor din punct de vedere fizic, intelectual, emotional. Atunci, aceasta recuperare trebuie sa urmareasca aceste tinte. Cand se introduce elementul de recuperare in terapia bolnavului, cat timp dureaza, ce anume contine el trebuie hotarat de neurolog in colaborare cu ceilalti colegi”, a mai spus prof. Muresanu.

Rolul neurologului in evaluarea pacientului

„Bolile neurologice care necesita reabilitarea sunt de doua categorii, in mare: acute si cronice. Cele acute, AVC ischemic si hemoragic, traumatismele cranio-cerebrale, care necesita un program foarte bine pus la punct, nu doar fizic, ci si cognitiv si emotional. Prin urmare, cand incepi un program de reabilitare la un pacient care are o suferinta acuta, care poate nu este stabil, care poate are o problema, trebuie evaluat pacientul. Deci, in introducerea terapiei de neuroreabilitare la bolnavul acut este o problema delicata care trebuie evaluata individual, tocmai de aceea este nevoie de neurolog”, a mai spus prof. dr. Dafin Muresanu.

Reglementari legislative in neuroreabilitare

Pentru ca membrii echipei ce se ocupa de pacientii care au nevoie de neuroreabilitare sa poata colabora si sa se poata completa reciproc, este nevoie de anumite reglementari legislative, pe care Romania inca nu le are, iar SSNN se lupta pentru implementarea acestora.

„Exista o preocupare de armonizare a activitatii noastre, a neurologilor, cu cea a colegilor din medicina fizica si recuperatorie. Noile modele trebuie cumva adoptate si in aspectele legate de administrarea activitatii medicale in cadrul MS. Si ele trebuie reglementate, ne luptam pentru o reglementare in viitor si chiar si pentru aducerea in Romania a acestei competente”, a explicat profesroul de la Cluj.

Neuroreabilitarea, inclusa in programele de educatie

Se doreste, de asemenea, implementarea unei competente in neuroreabilitare pentru tinerii medici.

„In cadrul proceselor educationale, compententa este o supraspecializare. Doar anumite universitati desfasoara programul de competente. Aceasta (n.r. neuroreabilitarea) reprezinta o supraspecializare la care trebuie definit cine poate participa: un neurolog, care sa invete putin mai mult despre medicina fizica si recuperatorie, ar putea participa un medic de medicina fizica si recuperatorie care sa invete ceva mai mult pe partea de neurologie, deci cumva se face armonizarea acelor zone de cunostinta lipsa, poate participa si un neurochirurg. Aceasta competenta se poate naste emanand dinspre neurologie, dispre partea colegilor de la medicina fizica si recuperatorie, tot ceea ce are legatura fie cu sistemul nervos, fie cu recuperarea, pentru ca ei isi pot „plomba” zonele mai putin cunoscute”, a mai adaugat profesorul Muresanu.

In tara noastra, unitati de neuroreabilitare in cadrul spitalelor mari se gasesc in Cluj, Iasi si in Bucuresti.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Muresanu_-Neuroreabilitarea_-o-stiinta-de-granita-ce-necesita-munca-in-echipa_20070/

lauff lautf laurf