Imprimare

Implant dentar care reproduce mobilitatea naturala a dintelui, inventat de doi clujeni

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doi cercetatori clujeni au lucrat impreuna timp de mai multi ani la proiectul unui tip de implant dentar unic in lume, care are o mobilitate asemanatoare dintelui natural, scrie Agerpres.

Medicul stomatolog Manea Avram, de 27 de ani, si profesorul Dumitru Pop, de 72 de ani, de la Departamentul de Ingineria Sistemelor Mecanice al Universitatii Tehnice Cluj-Napoca au reusit sa puna bazele unui proiect numit „Implant dentar experimental care reproduce mobilitatea fiziologica a dintilor” si este rezultatul unei munci care a inceput in 2011.

Cei doi cercetatori au explicat ca ideea nu este noua si ca in lume au existat si alte incercari de punere in practica a acestei idei, dar ca nu se cunosc alte modele de implanturi cu mobilitate asemanatoare celei fiziologice care sa fie valabile.

Dintii implantati au o mobilitate asemanatoare cu cea a dintilor naturali

Dintele natural are in jurul radacinii un spatiu insesizabil de mic care este foarte important deoarece amortizeaza presiunea care apare in timpul mestecarii alimentelor. Fara acest spatiu, care este de ordinul micronilor, dintele s-ar putea distruge sau rupe mult mai usor. Implantul dentar inventat de cei doi romani respecta aceste cerinte.

„Dintii nu sunt prinsi in os. Intre dinte si os exista un spatiu de ordinul zecilor de microni in care el se misca si este un aspect important pentru ca, in acest fel, se amortizeaza fortele aplicate dintilor, de diferite intensitati. Noul implant protejeaza osul inconjurator prin amortizarea fortelor masticatorii, permite utilizarea dintilor naturali si implantelor ca stalpi intr-o lucrare protetica fixa comuna”, a explicat Avram Manea.

Medicul stomatolog a precizat ca inca din scoala a invatat ca implanturile dentare au acest neajuns ca nu pot reproduce spatiul acela natural care amortizeaza presiunea pe care omul o pune pe dinti, prin miscarea maxilarului si a mandibulei. Lipsa acestei mobilitati naturale este una dintre cauzele deteriorarii implanturilor.

In plus, pentru ca de la o varsta incolo oamenii pierd mai mult de un dinte, apare si complicatia alegerii tratamentului cel mai potrivit. Medicul a explicat ca acolo unde exista deja un implant, daca intre acesta si un alt dinte trebuie executata o lucrare, apar probleme pentru ca implantul este fix, iar dintele prezinta un anumit grad de mobilitate naturala. Aceste probleme nu mai apar in cazul implantului inventat de cei doi clujeni.

„Ideea era ca in literatura de specialitate se spune clar ca nu este in regula sa pui o punte. Deci ai un dinte natural, un implant si un spatiu intre ele, pe care sa il umpli, sa pui o punte intre ele doua. Pentru ca dintele fiind mobil si implantul fiind fixat in os, apar probleme. Daca avem un implant care se apropie de mobilitatea unui dinte, problema se rezolva. Este vorba despre necesitatea obtinerii unei mobilitati a implantului, ceea ce este mai bine pentru pacient”, a spus medicul stomatolog.

Implantul inventat de cei doi clujeni este foarte asemanator ca aspect exterior si ca realizare — fiind executat dintr-un aliaj specific de titan — dar are o alta structura interioara. Practic, prin utilizarea unei noi scheme, dar si a unui material elastic, implantul capata o mobilitate fiziologica.

Cum se realizeaza mobilitatea dintilor

„Mobilitatea se realizeaza prin introducerea intre asa numitul corp exterior si corpul interior a unui material elastic care prin elasticitatea lui asigura posibilitatea dintelui de a se misca longitudinal, prin comprimarea acestui material elastic, dar si lateral”, a explicat profesorul Dumitru Pop, cel care a pus in practica solutia tehnica gandita impreuna cu medicul.

Cei doi au lucrat extrem de mult la inventia lor, varianta finala a implantului fiind cea de-a saptea.Implantul are un diametru care poate merge de la 3 pana la 5,5 mm si o lungime care poate fi de 8 pana la 12 mm, in functie de marimea ceruta de fiziologia fiecarui pacient in parte.

Inventia mai are de asteptat pana va putea fi disponibila pe piata

Inventia a fost inregistrata, brevetata si chiar premiata, insa momentul punerii sale pe piata nu este atat de aproape. Ca in cazul oricarei solutii destinate utilizarii la scara larga de catre oameni, mai trebuie realizate cercetari destul de costisitoare, care vor mai dura cativa ani de zile. Medicul Avram Manea se bazeaza in special pe granturile acordate pentru cercetare stiintifica pe care le-ar putea castiga, pentru a-si duce misiunea la bun sfarsit.

„Pentru producerea implantului va fi nevoie de o colaborare. Au fost produse doar cateva exemplare, rezultatele sunt bune, am trecut de faza initiala de testare. Urmeaza alte teste mecanice, apoi teste pe animale, iar in final pe pacienti, dar numai peste cativa ani il vom putea pune pe piata, dupa obtinerea aprobarilor”, a spus Avram Manea.

Pretul unui asemenea implant, usor mai mare ca al aceluia obisnuit

In ceea ce priveste costul unui asemenea implant, atunci cand va ajunge pe piata, desi el nu poate fi stabilit exact in acest moment, profesorul Dumitru Pop spune ca va fi cu siguranta usor mai mare decat al unui implant care se foloseste deja in stomatologie, din cauza materialelor deosebite pe care le foloseste.

Referitor la colaborarea economica in urma careia implantul va ajunge la un moment dar pe piata, Avram Manea a spus ca, desi la modul ideal, ar dori ca inventia sa-si pastreze caracterul romanesc, nu va putea refuza totusi o oferta atunci cand aceasta va aparea, indiferent de identitatea companiei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Implant-dentar-care-reproduce-mobilitatea-naturala-a-dintelui_-inventat-de-doi-clujeni_20075/

lauff lautf laurf