Imprimare

(P) Beneficiile non-contraceptive ale anticonceptionalelor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Folosite la scara larga de femeile din intreaga lume inca din anii '80, anticonceptionalele reprezinta una dintre cele mai sigure metode de contraceptie pe termen lung disponibile. In conditiile unei administrari regulate, pilulele au o eficienta de 99,7%, ceea ce inseamna mai putin de 1 sarcina neplanificata la 100 de utilizatoare.

Pe langa rolul lor principal, acela de a preveni aparitia unei sarcini nedorite, anticonceptionalele sunt utilizate si ca tratament in cazul anumitor afectiuni sau in scop preventiv. Astfel, beneficiile non-contraceptive ale pilulelor, pentru care exista evidente clinice, devin adesea un criteriu de selectie in momentul prescrierii unui anumit tip de anticonceptionale.

Dr. Mirela Popa (foto), medic primar ginecolog si specialist in cadrul campaniei Planifica Neprevazutul!, evidentiaza principalele beneficii pe care le poate aduce utilizarea indelungata a anticonceptionalelor:

Anticonceptionalele pot ameliora simptomele asociate menstruatiei: acestea pot reduce durerile menstruale si pot regla tulburarile ciclului menstrual si fluxul unei menstruatii abundente, avand ca efect scaderea riscului aparitiei anemiei. De asemenea, pilulele pot ameliora simptomele sindromului premenstrual (crampe, iritabilitate, senzatie de balonare, anxietate, incapacitate de concentrare, senzatie de tensiune mamara, migrene).

Pilulele contraceptive pot proteja impotriva aparitiei chisturilor ovariene functionale, care apar in urma ovulatiei, a bolilor inflamatorii pelvine simptomatice (care se manifesta prin dureri intre menstruatii sau la contactul sexual, scurgeri vaginale modificate) si a riscurilor asociate sarcinii, precum sarcina extrauterina.

O serie de studii de specialitate arata ca femeile care utilizeaza anticonceptionale pe o perioada indelungata prezinta un risc mult mai scazut de cancer al mucoasei uterine sau cancer ovarian (un tip de cancer diagnosticat, de regula, tarziu si cu un pronostic nefavorabil). Utilizarea pilulelor previne si aparitia afectiunilor benigne ale sanului (sau fibroadenoame) sau a fibroamelor uterine (tumori benigne ale muschiului uterin). Tratamentul cu anticonceptionale previne endometrioza, o boala care consta in diseminarea unor focare de celule endometriale in afara cavitatii uterine (la nivelul ovarului, vezicii urinare sau rectului). Boala este insotita de un proces de fibroza semnificativ si este adesea raspunzatoare de infertilitate.

Din punct de vedere endocrinologic si cosmetic, unele anticonceptionale au efecte asupra hirsutismului si acneei, restabilind echilibrul glandelor sebacee.

De asemenea, studiile au aratat ca femeile care folosesc anticonceptionale pot reduce riscul aparitiei osteoporozei in a doua parte a vietii, datorita estrogenului din compozitia pilulelor.

Este important sa se cunoasca faptul ca pentru fiecare femeie exista contraceptivul potrivit, adaptat particularitatilor si nevoilor sale.


Despre campania Planifica Neprevazutul!
Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala a lansat anul trecut campania Planifica Neprevazutul! cu scopul de a informa si educa publicul in privinta contraceptiei orale de lunga durata si a contraceptiei de urgenta, ca solutie privind evitara unei sarcini nedorite. Campania se desfasoara pe platforma online www.planificaneprevazutul.ro, in parteneriat cu Asociatia de Planificare Familiala din Romania (APFR).

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Beneficiile-non-contraceptive-ale-anticonceptionalelor_20081/

lauff lautf laurf