UNOPA: Exista liste de asteptare pentru tratamentul bolnavilor de HIV/SIDA
Exista liste de asteptare la tratament pentru 200 de pacienti cu HIV/SIDA, pentru lunile aprilie si mai, conform lui Iulian Petre, director executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Astfel, ar putea exista intreruperi ale tratamentelor daca nu se vor gasi bani la rectificarea bugetara pentru sfarsitul anului 2014 si inceputul anului 2015.
Listele pacientilor care asteapta tratament pentru HIV/SIDA nu sunt oficiale: „Nu sunt liste de asteptare oficiale, nu pot sa cer medicilor de aici sa imi spuna cati pacienti au pus sa mai astepte ca sa li se prescrie lista de tratament, dar la nivelul lui aprilie- mai, din mai multe judete stransesem o suma de peste 200 de pacienti. Problema listelor de asteptare era ca spitalele mai aveau bani pentru o saptamana sau doua”, a mai spus presedintele UNOPA.
Inca de la inceputul anului, au existat intreruperi de tratament in mai multe judete din tara. „Din 15 pana in 20 martie tot judetul Constanta nu a avut tratament, asta inseamna vreo 800 de pacienti. Judetul Suceava la inceputul anului, lunile ianuarie si februarie, 200 si ceva de pacienti nu au avut tratament. De doua saptamani pacientii care se trateaza la Craiova, 200 si ceva de pacienti, nu au tratament. Sibiu in luna februarie, toti pacientii de acolo, o suta si ceva nu au avut tratament. La Medias, vreo 70 de pacienti, luna februarie si martie, au avut intreruperi de tratament. Barlad, o suta si ceva de pacienti, in februarie si martie, nu au avut tratament. Targoviste, o suta si ceva de pacienti, in februarie si martie, nu au avut tratament. Slatina in luna iulie o suta si ceva de pacienti nu au avut tratament. (...) E o problema si daca un pacient nu are tratament o zi, putem sa spunem ca viata lui a fost pusa in pericol”, a explicat Iulian Petre, directorul executiv UNOPA, la dezbaterea cu tema „Sanatatea, in ce directie? 2014 promisiuni, 2015 perspective?”, de la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babes”.
Dr. Alexandru Rafila, consilierul personal al ministrului Sanatatii, a spus ca sunt 8.837 de pacienti tratati in acest moment in Romania, iar programul a beneficiat intotdeauna de o finantare substantiala.
„Programul a beneficiat intotdeauna de o finantare, as spune eu, substantiala, nu stiu daca suficienta,dar substantiala,in masura in care fondurile alocate programului au crescut de la cateva milioane de dolari inainte de anul 2000, la 70 sau 80 de milioane de dolari in 2013. Sunt 8.837 de pacienti care sunt tratati in acest moment in Romania. Acestia beneficiaza de cele mai moderne scheme terapeutice si durata supravietuirii si calitatea vietii acestor pacienti eu cred ca este de buna calitate”, a punctat Rafila.
Prezenta la dezbatere, dr. Mihaela Bardos, directorul Agentiei de Programe din Ministerul Sanatatii, a explicat ca a fost o perioada in care au existat unele constrangeri financiare legate de bugetul alocat initial pentru derularea programului HIV/SIDA, perioada care va fi depasita odata cu rectificarea bugetara.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro