Imprimare

Simozion Neurodiab: Medicii din Romania si Republica Moldova dezbat complicatiile microvasculare in diabetul zaharat, la Chisinau

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Unii dintre cei mai importanti profesionisti in boli metabolico-nutritionale din Romania si din Republica Moldova se vor intalni in data de 1 august 2014, la Chisinau, la o dezbatere comuna cu privire la complicatiile microvasculare ale diabetului zaharat.

Evenimentul isi propune sa faciliteze dialogul intre profesionistii romani si cei din Republica Moldova implicati in managementul complicatiilor diabetului zaharat, cu precadere neuropatia diabetica, si sa creasca nivelul educatiei medicale continue in randul acestora, prin prezentarea de informatii actuale si utile, totul in beneficiul pacientilor care prezinta aceste afectiuni.

„Mai mult de 80% dintre amputatii au la baza ulceratii ale membrelor inferioare, o consecinta a neuropatiei diabetice, retinopatia diabetica este o cauza majora de orbire, in timp ce nefropatia este raspunzatoare de aproape 20% din decesele inregistrate in randul persoanelor cu diabet zaharat. Prin urmare, este mai mult decat evident ca trebuie sa intensificam eforturile noastre pentru a preveni pe cat posibil aceste complicatii. Nu putem reusi decat printr-o permanenta informare si perfectionare a cadrelor medicale si acesta este si obiectivul simpozionului Complicatiile microvasculare – o provocare in diabetul zaharat. Ma bucur ca initiativele educationale ale Neurodiab trec granitele tariissi avem posibilitatea de a fi prezenti in Republica Moldova pentru un schimb de experienta care am incredere ca va fi extrem de util”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedinte in exercitiu al Societatii de Neuropatie Diabetica - Neurodiab.

Pentru o preventie cat mai eficienta a neuropatiei diabetice si a altor complicatii microvasculare severe, cum sunt nefropatia si retinopatia diabetica este foarte important ca specialistii sa inteleaga cat mai bine relatia dintre diabetul zaharat si bolile vasculare periferice.

Manifestarea anunta un program stiintific complex, in cadrul caruia vor fi abordate subiecte esentiale in prevenirea, depistarea precoce si tratamentul complicatiilor asociate diabetului zaharat. Printre temele prezentate participantilor la simpozion se numara: prezentarea rezultatelor finale ale studiului PREDATORR, realizata de prof. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, „Abordarea multifactoriala in preventia complicatiilor microvasculare ale diabetului zaharat”, prezentata de prof. dr. Mariana Graur, presedinte Societatea de Nutritie din Romania, „Neuropatia diabetica – cel mai important factor de risc pentru ulceratii si amputatii la pacientii cu diabet zaharat”, sustinuta de conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, „Limitele tratamentului piciorului Charcot bilateral, complicatie severa a neuropatiei diabetice”, tema adusa in discutie de sef lucr. dr. Eduard Catrina, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti. Dr. Gabriela Creteanu, sef Centrul de Diabet Suceava, va vorbi despre „Tratamentul Neuropatiei Diabetice”, iar dr. Paula Pavel va prezenta „Abordarea chirurgicala a ulceratiilor piciorului la pacientii cu diabet zaharat”.

Lucrarile si discutiile practice din cadrul simpozionului „Complicatiile microvasculare – o provocare in diabetul zaharat” vor fi moderate de prof. dr. Zinaida Anestiadi, presedintele Societatii Endocrinologilor din Republica Moldova si de conf. dr. Lorina Vudu, vicepresedinte al aceleiasi societati. Manifestarea stiintifica este creditata cu 10 credite EMC.

Simpozionul este initiat de Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab, in colaborare cu Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Universitatea de Stat de Medicina si Farmacie „Nicolae Testemitanu” din Chisinau si Ministerul Sanatatii din Republica Moldova.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Simozion-Neurodiab_-Medicii-din-Romania-si-Republica-Moldova-dezbat-complicatiile-microvasculare-in-diabetul-zaharat_-la-Chisinau_20087/

lauff lautf laurf