Tabara MASH pentru pregatire in medicina de urgenta in situatii speciale, la Bihor
Tabara MASH - Medical Adventure School in Holiday va reuni, in perioada 1-8 august, 65 de studenti medicinisti din tara si medici rezidenti de medicina de urgenta, in zona de campare Glavoi, din Muntii Bihor, scrie Agerpres.
"Este putin gresit termenul de tabara MASH. Eu as folosi, din punctul meu de vedere, cuvantul experienta MASH. Este mai mult decat o tabara. Experientele prin care trec, multe fortandu-le limitele, ii determina pe viitor sa aleaga sau nu medicina de urgenta. Tinerii ii dau seama ca medicina de urgenta nu este doar medicina de asfalt, de halat si stetoscop, ci una speciala, de outdoor, care implica abilitati speciale", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Lucian Nistor, seful Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor.
Evenimentul national se adreseaza studentilor la medicina preocupati de pregatirea in acordarea primului ajutor in conditii speciale de urgenta: in natura, fara resurse electrice, fara apa curenta sau retea de telefonie. Zona Glavoi a fost special aleasa pentru simularea unor posibile situatii de dezastre, cu resurse disponibile limitate sau inexistente.
Cei 20 de lectori bihoreni — cadre universitare medicale, medici SMURD, speologi, salvatori montani — vor asigura pregatirea tinerilor in ateliere specifice: resuscitare cardio-respiratorie, traumatologie, tehnici alpine de parcurgere a traseelor montane, catarare, coborare in pesteri, echipare personala si a traseului.
Studentii vor participa la o misiune de salvare din pestera, pe un traseu dificil de opt ore, cu diferente mari de nivel. Ultima zi a taberei va oferi posibilitatea participantilor de a-si dovedi informatiile acumulate intr-un concurs pe un traseu cu dificultate medie.
Potrivit medicului Mihai Botea, prin cele 19 editii ale Taberei MASH organizatorii isi propun sa sensibilizeze studentii medicinisti in ceea ce priveste specialitatea medicina de urgenta, care este particulara, din multe puncte de vedere.
"Medicina de urgenta nu inseamna doar un halat, spital, confort, ci si abilitati de a-ti depasi limitele, de a fi inventiv, de a avea spirit de echipa, de a gasi solutii la diferite probleme din afara spitalului. De asemenea, ne adresam medicilor rezidenti de medicina de urgenta, care sunt fie formatori, fie participanti, capabili sa se descurce in conditii vitrege, asa cum sunt in tabara MASH", a precizat dr. Mihai Botea.
Dr. Hadrian Borcea a mentionat ca interesul foarte mare pentru aceasta tabara s-a manifestat inca din prima zi de inscrieri, 20 iunie, iar in trei zile s-au si ocupat toate locurile disponibile; din peste 150 de solicitari, organizatorii au selectat, in baza unor criterii, cei 65 de medicinisti participanti. Pregatirea taberei a inceput inca de la inceputul anului si se va incheia mult dupa 8 august, deoarece studentii MASH bihoreni vor sustine, in continuare, cursuri de prim ajutor in scolile oradene.
Tabara MASH este organizata de Asociatia SARTISS, alaturi de partenerii: SMURD Bihor, Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor, Asociatia Studentilor Medicinisti din Oradea, Universitatea din Oradea.
Organizatorii au adaptat taxa de participare la studenti si au mentinut, al treilea an consecutiv, valoarea ei la 270 de lei. Bugetul total al taberei este de aproape 45.000 de lei, realizat prin doua proiecte pentru cheltuieli administrative, asigurat de CJ Bihor, respectiv pentru instruire, prin Programul "Tineret in actiune".
Sursa: PaginaMedicala.ro