OMS se reuneste pentru a decide daca problema Ebola este o urgenta publica la scara mondiala
Comitetul de urgenta privind normele sanitare internationale al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) organizeaza miercuri si joi la Geneva o reuniune privind epidemia de febra hemoragica Ebola, pentru a decide daca aceasta reprezinta o "urgenta de sanatate publica la scara mondiala", informeaza Agerpres.
Deciziile luate in urma reuniunii vor fi facute publice vineri, in cadrul unei conferinte de presa.
O urgenta de sanatate publica la scara mondiala este definita drept un "eveniment extraordinar susceptibil sa constituie un risc de sanatate publica pentru alte state, in conditiile in care boala se raspandeste pe plan international si poate cere un raspuns coordonat la nivel international", se mentioneaza intr-un comunicat al OMS.
Din comitetul respectiv, care se reuneste pentru prima data in legatura cu problema Ebola, fac parte experti internationali si reprezentanti ai tarilor afectate. Acestia ii vor da un aviz tehnic directoarei generale a OMS, dr. Margaret Chan, si ar putea recomanda masuri temporare pentru a reduce raspandirea bolii.
Ultimul bilant anuntat luni de OMS indica 887 de morti din cauza epidemiei in Africa de vest, din 1.603 cazuri inregistrate in patru tari - 485 in Guineea, din care 358 decese, 468 in Liberia (255 decese), 646 in Sierra Leone (273 decese) si patru in Nigeria (un deces). Miercuri, guvernul nigerian a furnizat un nou bilant, cu sapte cazuri si doua decese.
Epidemia s-a declansat la inceputul anului in Guineea, dupa care s-a extins in Liberia si apoi in Sierrra Leone. OMS inca nu a recomandat restrictionarea deplasarilor sau a schimburilor comerciale cu cele patru tari, pe baza informatiilor disponibile in prezent cu privire la aceasta epidemie, care a inceput insa sa ingrijoreze restul lumii.
Boala se manifesta in principal prin hemoragii, varsaturi si diaree. Rata de mortalitate se situeaza intre 25% si 90% si nu exista un vaccin omologat impotriva ei. Se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanelor ori animalelor infectate, aminteste AFP.
Sursa: PaginaMedicala.ro