Imprimare

Noi fonduri pentru cercetarea terapiei cu celule stem in autism si alte afectiuni cerebrale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Noi fonduri pentru cercetarea terapiei cu celule stem in autism si alte afectiuni cerebrale
Cercetarile pentru noi tratamente in domeniul celulelor stem primesc fonduri, atat de la companiile din acest domeniu, cat si de la organizatii filantropice.

De curand, Universitatea Duke, SUA, a primit o subventie de 15 milioane de dolari pentru programul de cercetare destinat tratamentului autismului, acidentelor vascular cerebrale, paraliziei cerebrale, precum si a altor afectiuni cerebrale, cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical, potrivit site-ului Duke University School of Medicine.

Fondurile au fost alocate de catre Fundatia Marcus, o organizatie filantropica din Atlanta, SUA. Este subventionat un amplu program de cercetare condus de doi medici ai centrului medical Duke, pentru care sunt alocate fonduri in valoare de 41 de milioane de dolari.

In prima faza a programului finantat de Fundatia Marcus, se vor realiza transplanturi de celule stem proprii pentru 20 de copii care sufera de autism. Dupa aceea, in faza a doua a studiilor clinice, se vor face transplanturi cu celule stem de la donatori pentru persoane care sufera de autism, paralizie cerebrala sau pentru persoane care au suferit un atac cerebral.

Joanne Kurtzberg, unul dintre medicii care se ocupa de program, a afirmat ca proiectul Universitatii Duke are un potential enorm, mai ales ca toate aceste afectiuni au un impact enorm asupra calitatii vietii copiilor si adultilor.

Studiul clinic va incerca sa determine daca celulele stem din sangele cordonului ombilical vor imbunatatii comportamentul copiilor si adultilor suferind de autism, precum si daca remodeleaza activitatea cerebrala.

Un alt exemplu de sustinere a cercetarii in domeniu este reprezentat de acordarea de catre agentia Daneza pentru Stiinta, Tehnologie si Inovatie a unor burse in valoare de 100.000 DKK, – si respectiv 500.000 DKK, Bancii daneze de celule stem, StemCare Ltd, pentru un proiect de multiplicare a celulelor stem de origine ombilicala. Bursele oferite sunt dedicate proiectelor noi si inovative ale companiilor, iar prin intermediul acestor fonduri multiplicarea celulelor stem va fi accesibila si in Romania.

„Si in Romania, la aceasta data se desfasoara studii cu celule stem, precum cel din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Transplant autolog de celule stem in boli cardiovasculare) sau cel din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Targu Mures (Implantare de celule stem dupa infarct miocardic acut). Toate acestea reprezinta un bun inceput, insa consideram ca si in tara noastra ar trebui alocate mult mai multe fonduri, atat din partea statului, cat si din mediul privat, pentru cercetare in domeniul medicinei regenerative, care reprezinta, fara nicio exagerare, data fiind viteza dezvoltarii domeniului, medicina viitorului. Romania nu ar trebui sa ramana in urma si cu acest domeniu”, a spus dr. Bogdan Ivanescu, presedinte Stem Sure, reprezentanta in Romania a Bancii StemCare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noi-fonduri-pentru-cercetarea-terapiei-cu-celule-stem-in-autism-si-alte-afectiuni-cerebrale_20112/

lauff lautf laurf