Bolile cardiovasculare cauzeaza doua treimi din totalul deceselor la femei
Al 53-lea Congres National de Cardiologie, ce va avea loc in perioada 2-4 octombrie 2014, are ca tema centrala „Bolile cardiovasculare la femei”, in conditiile in care, in Romania, doua treimi din totalul deceselor inregistrate in randul femeilor sunt cauzate de aceste afectiuni.
Programul stiintific al Congresului este elaborat de o comisie de elita compusa din personalitati ale cardiologiei romanesti si include o serie de sesiuni comune cu societati nationale profesionale (chirurgie cardiovasculara, medicina interna, medicina familiei, diabet) si internationale (Societatea Europeana de Cardiologie, Asociatia Europeana de Chirurgie Cardio-Toracica, Asociatia Europeana de Ecocardiografie etc).
“Am pregatit un program stiintific complex care va acoperi cele mai noi descoperiri in domeniul cardiologiei si va contine dezbateri, cercetari de baza, teste clinice si aplicarea acestora in practica. Prin varietatea sesiunilor propuse, Congresul National de Cardiologie se va ridica la nivelul asteptarilor tuturor participantilor, de la studenti, la profesori de talie mondiala”, a declarat Conf. Dr. Ioan Mircea Coman, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.
Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces si invaliditate la nivel mondial, iar studiile arata ca riscul de moarte in urma unui sindrom coronarian acut sau infarct miocardic este mai ridicat la femei decat la barbati.
Potrivit studiilor, femeile dezvolta o boala cardiovasculara cu circa 10 ani mai tarziu decat barbatii, astfel incat, desi inaintea varstei de 45-54 ani, evenimentele cardiovasculare sunt rare la femei, dupa aceasta varsta numarul lor creste semnificativ, odata cu instalarea menopauzei.
Mai mult, simptomele manifestate la femei pot fi diferite de cele observate la barbati, ceea ce duce la subdiagnosticarea bolii. Astfel, femeile au sanse mai mici sa primeasca un diagnostic rapid la internare si, prin urmare, sa primeasca un tratament adecvat. Acest lucru se intampla deoarece doar 43% dintre paciente acuza dureri acute in zona pieptului - primul simptom cautat de medici atunci cand se banuieste un atac de cord.
Ingrijorator este si faptul ca, in Romania, doar o mica parte dintre femei (circa 23%) ajung la medic in primele doua ore de la declansarea simptomelor. Cel mai frecvent simptom al infarctului miocardic, atat la femei cat si la barbati, este durerea toracica sau disconfortul. insa, la femei se intalnesc mai des simptome precum respiratia dificila, starile de greata insotite de varsaturi, si durere in spate.
Anul acesta, Societatea Romana de Cardiologie lanseaza in cadrul Congresului de Cardiologie Campania “Go Red for Women” – un proiect al Asociatiei Americane a Inimii, ce are ca scop cresterea gradului de constientizare in randul femeilor si a personalului medical fata de amenintarea pe care o reprezinta bolile cardiovasculare.
Sursa: PaginaMedicala.ro