Imprimare

Ebola, declarata urgenta internationala. In Romania incepe informarea autoritatilor si a populatiei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatii (MS) anunta ca a luat masurile necesare pentru gestionarea aspectelor aspectelor legate de ridicarea nivelului de alerta fata de imbolnavirile cu virusul Ebola, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale Comisiei Europene.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat vineri ca epidemia de febra hemoragica Ebola trebuie considerata "urgenta de sanatate publica la nivel mondial", potrivit Agerpres, care citeaza AFP, EFE si Reuters.

Conform OMS, evaluarea de risc pentru Europa este redusa, iar probabilitatea aparitiei infectiei de febra hemoragica de tip Ebola pe teritoriul Romaniei este scazuta, sustine MS.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii, experti ai Institutului National pentru Sanatate Publica, ai Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile si reprezentanti ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta au participat vineri la o audioconferinta organizata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, Centrul pentru Securitate in Sanatate al Comisiei Europene.

"Avand in vedere experienta din cazul altor boli transmisibile (SARS, gripa pandemica etc), Ministerul Sanatatii a revizuit procedurile existente si a inclus proceduri suplimentare recomandate de catre OMS si Comitetul pentru Securitate in Sanatate al CE. Aceste proceduri vor fi transmise autoritatilor de sanatate publica si altor institutii pe masura ce sunt validate. Romania are capacitatea medicala de a actiona in cazul aparitiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragica de tip Ebola', a precizat vineri Ministerul Sanatatii.

A fost discutata desemnarea, in perioada urmatoare, a structurilor si a facilitatilor necesare pentru managementul cazurilor suspecte. Au fost luate in discutie si: implicarea autoritatilor de sanatate publica pentru informarea personalului medical, a lucratorilor din aeroporturi, porturi si punctelor de frontiera si a populatiei generale cu privire la riscurile si modul de prevenire a imbolnavirilor.

Si reprezentantul OMS in Romania, Victor Olsavszky, a declarat ca statele neafectate de epidemie si cu un risc mult mai mic de a fi afectate, precum Romania, trebuie sa inceapa informarea populatiei privind boala.

„Masurile comune sunt cele reprezentate de informarea corecta a populatiei. Ceea ce facem si noi: informam populatia despre acest pericol, despre boala, ce inseamna, cum poate fi prevenita. Pentru tari cu risc mic, ca Romania, masurile care vor trebui luate sunt cele de informare si de pregatire in eventualitatea aparitiei unui caz”, a adaugat Victor Olsavszky.

Ebola, declarata urgenta internationala

OMS a anuntat vineri ca epidemia de febra hemoragica Ebola trebuie considerata "urgenta de sanatate publica la nivel mondial". Organizatia a calificat actualul focar drept cel mai grav in aproape 40 de ani de cand Ebola a fost identificata pentru prima data la om. Boala a ucis aproape 1.000 de oameni in patru tari din Africa de Vest.

Declararea situatiei de urgenta la nivel international va avea ca efect cresterea nivelului de vigilenta in ceea ce priveste transmiterea virusului.

Raspandirea focarului s-a intamplat in parte din cauza deficientelor din tarile afectate in prezent, cu sisteme de sanatate fragile si penurie de resurse umane, financiare si materiale, potrivit OMS, care a cerut comunitatii internationale sa ajute urgent tarile afectate de focarul febrei Ebola.

Potrivit organizatiei, toate statele in care a fost transmisa Ebola — pana in prezent Guineea, Liberia, Nigeria si Sierra Leone — ar trebui sa declare situatie de urgenta nationala, insa nu se impune o interdictie generala de calatorie sau de comert international. Totusi, "statele trebuie sa se pregateasca sa detecteze si sa trateze toate cazurile de Ebola" si "sa faciliteze evacuarea cetatenilor lor, in special a personalului medical care a fost expus la virus".

Masuri la nivel internationale

Comitetul de urgenta al OMS subliniaza ca sefii de stat ai tarilor afectate trebuie sa "decreteze stare de urgenta' si 'sa se adreseze personal populatiei pentru a furniza informatii despre situatie".

De asemenea, comitetul recomanda ca toti calatorii care parasesc tarile afectate sa fie examinati in aeroporturi, porturi si la principalele posturi de frontiera, printr-un chestionar si masurarea temperaturii corporale, cazurile suspectate urmand sa fie oprite.

Avand in vedere ca perioada de incubare este de 21 de zile, persoanele afectate trebuie sa ramana timp de 30 de zile in carantina, a declarat dr. Keiji Fukuda, adjunct al directoarei generale a OMS responsabil cu gestionarea epidemiei.

Persoanelor care au fost in contact cu pacienti, cu exceptia personalului medical dotat cu echipament de protectie, nu trebuie sa li se permita sa calatoreasca, a precizat oficialul citat.

De asemenea, echipajele zborurilor comerciale care calatoresc in tarile afectate ar trebui sa beneficieze de un instructaj si de echipament medical pentru protectia lor si a pasagerilor.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ebola_-declarata-urgenta-internationala.-In-Romania-incepe-informarea-autoritatilor-si-a-populatiei_20110/

lauff lautf laurf