Imprimare

Au fost descoperiti noi markeri pentru depistarea cancerului ovarian

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Doua echipe separate de cercetatori au descoperit noi indicii pentru depistarea precoce si tratamentul personalizat al cancerului ovarian, unul dintre tipurile de cancer cel mai greu de diagnosticat, din cauza absentei unor simptome unice, conform Agerpres.

Oamenii de stiinta de la Institutul de Biologie Medicala din subordinea Agentiei pentru Stiinta, Tehnologie si Cercetare din Singapore (A * STAR) au identificat un biomarker al celulelor stem ovariene, care ar putea permite depistarea din timp a cancerului ovarian si administrarea de tratament intr-un stadiu timpuriu al bolii.

Molecula biomarker cunoscuta sub numele de Lgr5 se gaseste pe un subset de celule de pe suprafata epiteliului ovarian si a fost folosita anterior pentru identificarea celulelor stem din alte tesuturi, inclusiv din intestin si stomac, acum fiind pentru prima data cand oamenii de stiinta au localizat-o pe ovar.

Folosind Lgr5 ca biomarker, cancerul ovarian poate fi detectat mai devreme, permitand un tratament mai eficient intr-un stadiu incipient al bolii.

Aceste descoperiri au fost publicate in revista Nature Cell Biology editata de Nature Publishing Group.

Al doilea studiu, condus de oameni de stiinta de la Institutul de Bioinformatica al A*STAR s-a concentrat pe cea mai raspandita forma de cancer ovarian epitelial, carcinomul ovarian seros, una dintre cele mai letale, cu numai 30% rata de supravietuire la cinci ani de la diagnosticare.

Prin aplicarea analizei bioinformatice pe datele genomice importante pentru cancer, oamenii de stiinta au putut identifica gene al caror statut de mutatie ar putea fi folosit pentru prognoza si dezvoltarea unui tratament personalizat pentru carcinomul ovarian seros.

Gena CHEK2 a fost identificata ca un marker de prognostic eficient pentru supravietuirea pacientelor. S-a constatat ca, pana acum, acele paciente care prezentau mutatii ale acestei gene au murit in termen de cinci ani de la diagnosticare, probabil din cauza faptului ca mutatiile CHEK2 au fost asociate cu un raspuns slab la terapiile existente.

Aceste descoperiri au fost publicate in revista Cell.

Mortalitatea dupa diagnosticarea bolii ramane in prezent ridicata, pacientele primind optiuni de tratament similare constand in chimioterapie si radioterapie, in ciuda naturii diferite a celulelor si probelor tumorale. Cu aceste descoperiri, ar putea fi dezvoltata medicina personalizata pentru cancerul ovarian cu tratamente orientate, optimizate pentru subgrupurile de paciente, conchide Asianscientist.com.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Au-fost-descoperiti-noi-markeri-pentru-depistarea-cancerului-ovarian_20120/

lauff lautf laurf